Hur du startar ett företag

Vill du lära dig hur du går tillväga för att starta ett företag? Då är denna artikel för dig. Här får du veta vilka regelverk som gäller, vilka myndigheter som ska kontaktas, samt hur du nätverkar med potentiella kunder – alla lika viktiga delar av att starta företag. Men innan du börjar med det måste du ha ett mål och en vision, och det måste framförallt vara hållbart och realistiskt. Kundundersökningar kan ge en fingervisning kring hur en produkt kan sälja, och du kan använda sociala medier för att marknadsföra dig helt gratis. Utöver detta måste du förstås även ha kapital för att börja med din verksamhet.

Det leder oss till eventuella långivare, sparat kapital, eller lån via släkt och vänner. Att starta ett företag är inget du gör över en natt, utan det kräver mycket planering och långa arbetsdagar. Att vara egenföretagare är inte enkelt idag, och särskilt inte med tanke på den hårda konkurrensen. Det är även dyrt att driva företag i Sverige på grund av skattelagstiftningen, och när du driver eget måste du använda dig av en revisor som ser till att alla siffror rapporteras rätt till Skatteverket. Du kan antingen göra det själv eller anlita någon, men rekommendationen är att du använder dig av en professionell och kunnig revisor.

starta ett företag

Mål och vision

Allt börjar med en idé, och även de största företagen i världen har startat med endast en tanke. Det kan vara något som du brinner för, eller något som du är väldigt duktig på. Tänk bara på att det måste vara hållbart och realistiskt, och gör grundliga undersökningar av andra liknande företag innan du påbörjar din verksamhet. När du har ditt mål framför dig är det dags att förverkliga den, och för att göra detta behöver du en långsiktig vision, en affärsplan. Du kan exempelvis använda en mind map eller en tidslinje för att punkta ned den. Här bör någon slags budget finnas med.

När du är helt klar över hur du vill att din verksamhet ska se ut är det dags att registrera ditt företag, och det gör du enklast idag via verksamt.se. Det är en tjänst som erbjuder mängder med verktyg och information, och som är ett samarbete mellan Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket. Du loggar in med hjälp av e-legitimation och kan sedan använda deras olika e-tjänster. Det går till och med att skapa din egen affärsplan på Verksamt. Om du driver eget är du skyldig enligt lag att registrera din verksamhet hos Skatteverket, och med hjälp av denna tjänst finns allt sådant samlat på ett ställe.

 affärsvision

Grundläggande krav för att bedriva verksamhet

För att driva eget måste du lära dig om skatt, moms och avgifter, och om du inte vill göra det på egen hand kan du anlita en tjänst som hjälper dig. Då kan du fakturera som privatperson, och exempel på dessa är Coolcompany och Frilans Finans. De tar dock en avgift, men det kan vara en bra början innan du har koll på alla regler. Att driva företag i Sverige kräver att du har koll på alla skyldigheter du har när det gäller skatteregler, och det är viktigt att allt går rätt till. Som tur är finns alltså många tjänster idag som praktiskt taget gör jobbet åt dig.

För att ta ut lön måste du sälja en produkt eller tjänst som du fakturerar för. När du får in pengar till din verksamhet och har betalat dina av- och utgifter kan du börja plocka ut lön. Det kan dock ta lång tid innan du går plus, särskilt om du börjar från noll. Därför är det viktigt att du har finansierat din verksamhet med hjälp av en personlig buffert, eller via banklån eftersom du kan ha svårt att livnära dig på inkomster från ett nystartat företag. Det tar tid att få kunder, oftast flera år, och du kan inte räkna med omedelbar inkomst.

Riskanalys och marknadsföring

När du bedriver eget är det otroligt viktigt att du gör en grundläggande riskanalys och kartläggning av liknande verksamheter. Det kan du göra med hjälp av sökmotorer på nätet, och genom att skriva ned nyckeltal från företag och deras omsättning. Du kan använda sajter som Allabolag.se för att läsa om siffrorna gällande omsättning, årligt resultat och så vidare. Du kan även se hur mycket tillgångar ett företag har, och det kan ge dig en fingervisning kring hur det kan se ut för liknande verksamheter som din. Dessa saker bör du redan ha kollat upp innan du börjar med dina tjänster.

Marknadsföring är A och O när det handlar om chanserna för ditt företag att lyckas. Genom att göra kundundersökningar kan du se var din målgrupp finns, och det är av yttersta vikt. När du hittar din målgrupp kan du inrikta dig mer specifikt på de som redan är intresserade av dina tjänster eller varor. Då slipper du slösa energi på personer som inte kommer gynna din verksamhet. Du kan marknadsföra dig via sociala medier eller med betalda annonser, men det bästa är att börja med gratis marknadsföring och “word of mouth” (En person som tycker om din produkt rekommenderar den till en annan). Öka sedan detta successivt med betalda annonser.

Problem och utmaningar

När du driver eget kommer du garanterat att stöta på problem, och det är väldigt vanligt att man kommer på att något är mycket svårare än man tänkt sig. Marknadsföring kan vara en sådan punkt, eller redovisning av alla siffror vid bokslutet. Ge dock aldrig upp, och försök att hålla dig till ditt mål och vision som du satte upp från första början. Det kan givetvis hända att du måste ändra inriktning för att lyckas, men då gäller det att sätta upp anpassade delmål för en mer lyckad verksamhet. Att starta företag är alltid riskfyllt, men så är det med det mesta som är värt något i livet.

Sammanfattning

Den som aldrig vågar ta risker kommer inte heller komma någonvart, och det gäller särskilt för företagare. Du kan vara egenföretagare eller driva ett stort, framgångsrikt bolag med många anställda, men du kommer alltid att stå inför utmaningar. Det handlar om att vara driven, positivt inställd och tro på sin idé även när det inte går bra, och det finns alltid en väg att gå för att lyckas. Ibland kan det ta veckor eller år – men du måste börja någonstans. Se bara till att du är väl förberedd samt att du följer alla regler och rådande lagstiftning. Lycka till med ditt nya företag!