Det finns många anledningar till att lära sig spela gitarr. Förutom att uppnå det självändamål vilket att spela musik är, så kan man med lite övning och vilja inkludera sig i samma skara odödliga rocklegender som Townshend och Cobain. När du börjar spela gitarr är det viktigt att vara tålmodig. Det enda sättet att bli duktig är genom övning. Genom att få rutin på sitt gitarrspelande blir det lättare att utvecklas eftersom den bästa träningen som bekant, är den som blir av. Övar du lite varje dag kommer du snart att upptäcka att det inte är någon större konst att spela gitarr.
För att orka spela mycket är det viktigt att du har kul. För att ha kul är det i sin tur viktigt att välja stycken som inte är alltför svåra. Det är med andra ord ingen större idé att ta sig an Wagners symfonier eller Hendrix solon det första du gör. Risken är att du bara tappar suget eftersom att spela gitarr då ter sig så ouppnåeligt svårt. Det är det inte, men det gäller att utmana sig själv lagom mycket. Att så att säga gå innan du kan springa. Därför kan du med fördel börja med lättare låtar.
Teknik
Tänk på att ta det lugnt och det är bättre att spela rätt toner långsamt än fel toner snabbt. I början kan det kännas hopplöst; fingrarna vill inte stanna där de ska vara, tummen krampar på barréackorden och trots att du tycks göra allting rätt låter det ändå inte riktigt som på skivorna. Det är helt okej. Fingrar och händer vänjer sig snabbare än du tror. Det viktiga är att envetet fortsätta. När du lärt dig det grundläggande blir det nämligen mycket lättare att lära sig det svårare. Snart vet händerna precis vad de ska göra och du kan fokusera på noterna istället för på fingersättningen.
Skalorna är gitarrspelandets ryggrad. Lär du dig de så kallade pentatoniska skalorna kan du snart spela med vem som helst var som helst utan vare sig noter eller någon större egentlig talang. Det finns mängder med bra sidor på nätet där du kan hitta de olika skalorna. När noterna väl sitter är det bara att börja öva. Det allra bästa är att spela med någon annan som vet vad de håller på med. Inte nog med att de kan variera ackord och hastighet utefter din förmåga, de kan också komma med bra feedback. Utifrån de pentatoniska skalorna kan du sedan ta dig vart som helst.
Efter lite övning
Det finns fantastiskt mycket spännande du kan göra med en gitarr för att den skall låta annorlunda. Kroppens form förändrar resonansen och framhäver andra övertoner och ljudhålet på framsidan kan kompletteras med ytterligare fler vid sidan om vilket ger en annan ljudbild. Allt det här är både svårt och dyrt att göra själv hemma. Vad du däremot kan göra är att stämma om gitarren. När du väl lärt sig skalor och ackord med den vanliga EBGDAE-stämningen kan det vara dags att lära sig spela med en annan. Keith Richards är till exempel omåttligt förtjust i Öppen G vilket ger upphov till det omisskännliga Stones-soundet.
Att spela slidegitarr är en urgammal konst. Du använder dig av en glascylinder som du trär över ett av fingrarna vilket gör att du kan glida, “slide”, över greppbrädan på ett helt annat sätt än vad man kan annars. Det sägs att Brian Jones var först med att spela slidegitarr på en elgitarr, men oavsett vilket är det numer en teknik som används av mängder med musiker för att få den känsla som bara går att frammana med slidegitarrens vibrerande skiftningar och säregna ljudkaraktär. Att spela slidegitarr kan vara ett sätt utveckla ditt musicerande men kräver en hel del övning för att få att låta bra.
Material
Den klassiska spanska gitarren består av en kurvig kropp med ett ljudhål på framsidan och sex strängar spända däröver, från stallet på kroppen till gitarrhuvudets stämskruvar. Alla dess komponenter, kroppens form, dess träslag, stallets elasticitet, strängarnas uppbyggnad och stämskruvarnas hållfasthet påverkar ljudet på gitarren. Vad som låter bra är förstås i mångt och mycket en smakfråga, men rent generellt brukar dyrare gitarrer hållas stämda under lång tid, ge en klar klang och dessutom vara ergonomiska såtillvida att halsen både är greppvänlig och lätt att flytta fingrarna över. Men det är inte nödvändigt med en dyr gitarr. Du kan i princip spela vad som helst på vilken gitarr som helst.
Det finns elgitarrer, semiakustiska gitarrer, stålsträngade akustiska gitarrer, trekvarts-gitarrer och dubbelhalsade elgitarrer. Det finns tolvsträngade gitarrer, elgitarrer med humbuckers och elgitarrer med singelcoilmickar. Och då har vi inte ens nämnt tillbehören. Det är en djungel. Men faktum är att det går att spela det mesta på en helt vanlig gitarr. Det är fullt möjligt att spela hårdrock likväl som spansk flamingo på en akustisk nybörjargitarr. Efter ett tag kan det vara idé att byta strängar eftersom de slits ganska fort. Det kan också underlätta att ha en barréklämma, vilken gör det enkelt att byta tonart, samt plektrum och en stämgaffel. Utöver det är ingenting ett måste.
Lär dig spela
Som sista del tänkte vi tipsa om “Smells like teen spirit”. Det är inte bara en bra låt, den är lätt att spela och låter tuff både på akustisk gitarr och elgitarr. Introt, vilket spelas likadant som refrängen, lyder: E / A / G / C. För att bilda dig en uppfattning om hur dessa ackord bör spelas är det lättaste sättet att lyssna på låten och försöka härma. När ackorden sitter är nästa steg att lära sig solot, vilket följer de pentatoniska skalorna för tidigare nämnda ackord. Den följer också not för not sångarens röst i refrängerna vilket gör det tämligen lätt att hitta tonerna.
Sammanfattning
Det kan gå lätt att lära sig spela gitarr. Nyckeln är att träna ofta, regelbundet och på rätt saker. När du väl lärt dig grunderna finns det en mängd okonventionella tekniker och stämningar du kan utforska för att vidga dina musikaliska vyer. Att det står ett visst märke på gitarren och om dess greppbräda är lite sliten ska du inte fästa någon större vikt vid. För det enda som faktiskt spelar roll i slutändan är att ha kul. Så lär dig spela slidegitarr, nöta skalor och kämpa dig igenom solon men glöm inte att ha roligt. Det är ju däri magin ligger.