Att göra pannkakor kan verka enkelt men har du inte vanan inne kan det hända att du står där med en bränd gegga som fastnat i botten av stekpannan. Inte riktigt vad du tänkt dig när du ska fixa en fin frukost eller brunch!
I den här artikeln får du tipsen du behöver för att lyckas.
Först och främst behöver du ett recept så att proportionerna blir bra. Ett standardrecept är att ta 2 ägg, 4 dl mjölk, 1 och 2/3 dl vetemjöl och en gnutta salt. Vill du ha sötning kan du lägga till lite vaniljextrakt eller vaniljsocker. För att steka kan du använda smör eller olja, till exempel rapsolja.
Några allmänna tips
Det första som kan gå fel är att det blir klumpar i smeten. Bästa sättet att undvika det är att börja med att vispa ihop mjöl och salt med cirka hälften av mjölken. När det är en jämn smet tillsätter du äggen och den sista mjölken och vispar tills det är en slät smet.
Nästa sak som kan gå fel är att pannkakan fastnar i pannan. Är det den allra första kan det bero på att du hällt i smeten innan stekpannan blivit tillräckligt varm. Ha tålamod och vänta så blir chansen att det blir bra större. Fastnar de även senare kan det bero på för lite olja eller smör.
Blir pannkakorna brända har du förmodligen för hög värme eller så glömmer du att vända pannkakorna i tid. De ska gräddas på medelhög värme. Har din spis sex nivåer brukar fyran vara lagom. Några få minuter på varje sida av pannkakan räcker. Blir det ändå problem kan det vara värt att prova olja istället för smör vid stekningen.
Variera pannkakorna
Pannkakor går bra att variera i det oändliga. Enklast är det att variera vad du serverar till dem. Kanske är grädde och sylt det som passar, eller sirap? Frysta eller färska bär, frukter eller en fruktsallad är friskare alternativ. Ett matigare alternativ får du om du serverar med keso och sallad, till exempel tomat och ruccola.
Själva smeten går också att variera. Många av oss har nog testat pannkakor med rivna morötter i, eftersom det är något som föräldrar brukar försöka sig på för att få i barnen mer grönsaker. Morötterna gör att smaken blir lite sötare och fungerar bra även om du ska servera pannkakorna till vuxna människor.
Ett annat sätt är att variera vilket mjöl du använder. Med lite rismjöl blir de sprödare, med mandelmjöl blir smaken annorlunda och vill du ha grövre kan du använda grahamsmjöl eller tillsätta lite kruskakli. Nuförtiden har dinkelmjöl blivit populärt. Der är en äldre form av vetemjöl som innehållet mer näring och passar perfekt till pannkakor.
När någon inte tål mjölk
När det handlar om att inte tåla pannkakor är det vanligaste problemet mjölken. Är någon laktosintolerant går det bra att använda laktosfri mjölk och tål personen inte mjölkprotein fungerar det utmärkt att använda till exempel havredryck eller sojadryck. Med sojadryck får du dessutom lite extra protein i pannkakorna, vilket inte alls är en nackdel.
Byter du ut mjölken kan smaken bli lite annorlunda, så du kan behöva fundera på vilket alternativ som fungerar bäst och du kan behöva justera sötningen. Du kanske inte brukar tänka på det men komjölk är ganska sött. Använder du då istället en osötad sojamjölk kan du behöva tillsätta lite vanligt socker eller vaniljsocker.
När mjöl eller ägg är problem
Är någon glutenintolerant är det mjölet som är problemet. Ofta blir det problem när man ska byta ut vetemjöl mot något glutenfritt för att man blir av med mjölets sammanhållande egenskaper. Med pannkakor spelar det inte lika stor roll som det kan göra med annat, eftersom det framför allt är äggen som håller samman dem.
De finns en rad olika glutenfria mjöler som har olika egenskaper och smak. Du kan behöva kombinera flera av dem. Fiberhusk, mandelmjöl och rismjöl är bra alternativ när du ska göra pannkakor. Har pannkakorna svårt att hålla samman kan du öka mängden ägg och ta lite mindre mjölk så brukar det lösa sig.
Om någon är allergisk mot ägg eller är vegan behöver äggen bytas ut. Det är lite klurigare eftersom äggen är så centrala i pannkakor. Det kan ofta kännas som något annat än just pannkakor om du tar bort äggen men det finns veganska alternativ som går att prova, till exempel ett som heter no egg.
Olika typer av pannkakor
Att göra pannkakor olika stora är ett sätt att få fram olika typer av pannkakor. Små plättar kan ibland passa bättre än de som är stora som en hel stekpanna. Och en sak är extra bra med de som är små – de är lättare att få hela! Å andra sidan blir det många fler att vända.
En annan typ av små pannkakor som passar om du ska ha dem till frukost eller brunch är amerikanska pannkakor. Dessa brukar göras med mindre ägg, lite socker och lite bakpulver. Degen är lite tjockare och bakpulvret gör dessutom att de lyfter sig. Bakpulvret gör också att de kan upplevas som lite mer kaklika.
Vill du göra amerikanska pannkakor kan du använda 2,5 dl vetemjöl, 2, 5 dl mjölk, 2 tsk bakpulver, en gnutta salt, 1-2 msk socker och 1 ägg. Till gräddningen behöver du olja eller smör. Rör först ihop de torra ingredienserna, tillsätt ägg och mjölk efter det. Låt dem inte bli större än 10 cm i diameter när du gräddar.
Pannkakor till middag
Pannkakor kan passa lika bra till middag som till frukost men då kanske du ska anpassa dem lite så att de passar bättre till det. Att använda ett grövre mjöl eller morötter i smeten gör dem mer mättande och med tillbehör som keso, fetaost, sallad eller grönsaker får du en rätt som passar bättre att ha till middag.
Ett annat alternativ om du vill ha pannkaka till middag är att göra ugnspannkaka. Det är en tjockare pannkaka som gräddas i ugnen och som du kan fylla med fläskbitar eller vegetariska alternativ som till exempel tomater, basilika och oliver. Grunden är densamma men eftersom en ugnspannkaka gräddar sig själv blir det mycket mindre jobb.
Du klarar det!
Ger du det bara lite tid och några försök kan också du bli en mästare på att göra pannkakor. Kanske behöver du prova några gånger, ta dig förbi nybörjarmisstagen och hitta dina egna trick för att allt ska bli perfekt. Med ett bra grundrecept kommer du långt och med goda tillbehör kan pannkakor bli din nya paradrätt.