Hur man rakar sig korrekt

Har du någonsin funderat över det bästa sättet att raka dig? Då kan denna guide vara något för dig. Vi går igenom flera steg av rakningen så att du kan lära dig vad du bör tänka på och vilka saker som kan vara värda att undvika. Att raka sig kan kännas som en enkel syssla, men om du gör det på rätt sätt får du ut mycket mer av sysslan. Du pysslar om dig själv samtidigt som du genomför en daglig rutin och det kan även vara en bra start på dagen. Att raka sig är ett sätt att förbereda sig inför dagen.

Många män rakar sig helt släta i ansiktet, medan andra trimmar skägget så att det ser bra ut. Det finns olika rakblad, rakapparater och tekniker för att raka sig och med hjälp av denna guide kan du bekanta dig med dem. Förberedelser, lödder, teknik samt utrustning spelar stor roll när det kommer till rakning och särskilt om det ska gå rätt till. En slarvig rakning kan lämna spår som du inte vill att andra ska se och i värsta fall kan du skada dig om du inte är försiktig. Du vill väl inte dyka upp på ett möte med sår efter rakningen?

hur-att-raka

Förberedelser

Att förbereda sig är viktigt inom rakning och det kan innebära att du mjukar upp ditt skägg med varmt vatten och du kan även använda en ansiktstvätt för att huden ska bli förberedd på en rakning. Om du har känslig hud är det även bra om du tar en dusch eftersom det varma vattnet mjukar upp huden. Sedan är det dags att använda lödder och det är viktigt att det inte är bubbligt. Du vill få till en så mjuk rakning som möjligt och då är det bra om du även använder rakolja för att underlätta. Detta passar extra väl för personer med känslig hud.

 rakutrustning

Även valet av blad är av yttersta vikt och du bör satsa på lite dyrare och högkvalitativa blad. Köp inte billiga blad i storpack, utan satsa på ett riktigt blad som du dessutom kan byta ut när du behöver det. Du kan köpa blad till de flesta hyvlar i matvaruaffärer och du kan även investera i en riktigt högkvalitativ hyvel. Innan du påbörjar rakningen är det bra att tänka på hur du rakar dig och tänk på att alltid göra det medhårs. Du kan ta en liten stund för dig själv och andas in innan du börjar. Sedan är det bara att sätta igång.

Rakningsmetoder

Du kan raka dig på flera olika sätt, men det bästa är att göra det medhårs, samt att du går över partierna några gånger till för att få med alla hårstrån. Det är viktigt att huden känns så slät som möjligt där du har rakat och du kan känna med handen efteråt hur det känns. Använd även en spegel i ett väl belyst rum för att se bättre, för i mörka utrymmen kan det lätt bli missar. Gå igenom ansiktet en gång till innan du slutar eftersom du inte vill korrigera en rakning i efterhand. När rakningen är slut kan du sedan påbörja spolning av ansiktet.

När du har torkat av ansiktet kan du spola av det med kallt vatten för att stänga porerna. Klappa på huden med en handduk för att torka av det och du bör även använda en hudkräm och aftershave efter en rakning för att lindra huden efter rakningen. Ibland kan huden kännas lite öm efter en rakning och då passar det bra med någon återfuktande kräm och aftershave. Även dessa finns i flera olika varianter och prisklasser, men det är högst individuellt vad som känns bäst. Du kan prova dig fram med olika rakblad, aftershave och lödder för att slutligen bestämma dig för vilka som passar bäst.

rakskägg

Fördelar med att raka sig

Att raka sig är viktigt av flera anledningar och en av de största är att du får en bra start på dagen när du känner dig fräsch. Då är du redo att ta dig an olika utmaningar och du känner dig piggare. När det gäller skägg så vill du givetvis att du ska se så presentabel ut som möjligt och då är det viktigt att trimma skägget så att inga hårstrån sticker ut. Helhetsintrycket är viktig och din image utåt förbättras om du har ett välvårdat skägg eller en slät hud. Du tas på ett större allvar, och det beror på att du tar dig själv på allvar.

Att raka sig handlar även om att ta hand om sig och genom att pyssla om dig med rakning får du en stund för dig själv. Det är även ett utmärkt sätt att reflektera över den kommande dagen eftersom de flesta rakar sig direkt på morgonen. Det brukar räcka med en rakning om dagen, men om du har kraftig skäggväxt kan du behöva raka dig även på kvällen. Inom kontorsmiljöer är det även vanligt att det används en så kallad dress code och då kan ett buskigt skägg sticka ut på ett negativt sätt. Då kan en slätrakad hy vara att föredra.

Tillbehör som krävs för en bra rakning

För en bra rakning krävs det att du har en hyvel som är välslipad och du hittar många olika modeller som du kan köpa både på nätet eller i butiker. Det finns även specialiserade butiker för manlig grooming och hudvård och dessa kan passa utmärkt för dig som vill ta din rakning till nästa nivå. Valet av hyvel, raklödder samt aftershave är högst personliga och det är svårt att ge tips om vilka eftersom det beror på hudtyp. Du får helt enkelt prova dig fram och se, du kan även jämföra olika rakblad och raklöddermärken på nätet för att se vilka som kan passa.

Slutord

Att raka sig är viktigt för de flesta som vill få en bra start på dagen och för en bra rakning krävs det noggranna förberedelser, en bra hyvel, raklödder, en handduk samt aftershave. Du kan även duscha innan rakningen för att underlätta processen och särskilt om du har känslig hy. Att fixa till skägget är också viktigt och det är en del av rakningen. Du behöver alltså inte raka dig helt slät, men rekommendationen är att du ser till att inga hårstrån sticker ut. En stund med rakning ger dig även tid för dig själv och du känner dig redo att ta dig an dagen.