Hur man återvinner

Att återvinna förpackningar och annat du vill göra dig av med är ett bra sätt att göra en insats för miljön. Många tänker att det du själv kan göra är så lite att det inte spelar någon roll, men det är fel! Varje återvunnen förpackning spelar roll, eftersom det sammanlagt är mycket mer än en som återvinns. Skulle till exempel alla kapsyler i metall lämnas till återvinning skulle det vara material som räckte för att tillverka 2 200 bilkarosser om året. Trots det är ju varje kapsyl bara en liten sak, men tillsammans kan det bli mycket och göra stor skillnad.

Du har med andra ord chans att göra något betydelsefullt, även om det är rätt enkelt att lämna saker till återvinning. Fast hur gör man egentligen? Har du inte koll på de olika typerna av förpackningar, hur soporna ska sorteras eller var du kan lämna dem? Behöver du lite mer information innan du kan komma igång på allvar? Då är den här guiden rätt för dig, eftersom vi här går igenom allt du behöver veta som handlar om återvinning, vilka material och förpackningar det handlar om, vad du behöver tänka på och vart du ska gå med dina saker.

how-to-recycle

Var kan du lämna in saker för återvinning?

Ett bra sätt att förstå dig på återvinningen är att börja från slutet, nämligen med frågan om var du kan lämna in saker till återvinning. Man kan säga att det finns tre olika kategorier: saker som går att sälja eller använda som de är, saker som går att återvinna och saker du ska slänga i hushållssoporna. De saker som någon annan skulle kunna använda kan du sälja via en annonssida på nätet eller lämna till något av de ställen som säljer begagnade saker, till exempel Emmaus, Myrorna, PMU eller Erikshjälpen. De ser till sakerna hittar nya ägare. Pengarna från deras försäljning går dessutom till välgörande ändamål.

recycle-bins

Orkar du inte ordna med försäljning på egen hand och om det inte finns någon second hand-affär som tar emot dina saker brukar det finnas möjlighet att lämna in dem på en återvinningscentral. Återvinningscentralen är ett bemannat ställe där du även kan lämna in grovsopor, elavfall, farligt avfall och annat som du inte kan lämna på en återvinningsstation eller lägga i hushållssoporna. Återvinningsstationer är en samling av soptunnor, containrar eller gröna bubblor där du kan lämna in olika typer av förpackningar. De brukar finnas på många olika ställen och i vissa hyreshus går det att lämna förpackningar till återvinning på samma ställe som du slänger hushållssopor.

Varför är det bättre att återvinna?

Hushållssopor är det man kan kalla “de vanliga soporna” eller restavfall. Där slänger du det som inte går att sortera. Man brukar inte räkna hushållssopor till återvinning, men på ett sätt tar man till vara även på dem. Hushållssoporna bränns och den energi som kommer från dem används till exempel för att värma upp bostadshus. Att bränna är ett bra alternativ, men bara för de sopor det inte går att göra något annat med. Att återvinna till exempel papper, plast, glas och metall är mycket mer effektivt energimässigt än att skapa nytt från råvaror som olja eller trä.

Hur många gånger ett material går att återvinna beror på vilket material det är. Papper går till exempel att använda sju gånger innan fibrerna tappat sin kraft medan metallförpackningar kan smältas ner och användas till nya i stort sett hur många gånger som helst. Det finns också alternativ där en del av materialet används till nya förpackningar medan en annan del används till något annat. Till exempel används glas både till nya flaskor och till att tillverka isolering för byggen. Intressant men inget av det här behöver du ha koll på, du behöver bara sortera dina sopor och lämna in dem.

recycling

Hur ska du sortera?

Anledningen till att det är bra att börja från slutet, där du kan lämna in soporna, är att det där finns information om vilka olika saker du kan lämna in. Vid varje behållare står det vad den är till för, till exempel pappersförpackningar. Det brukar också finnas en lista med vad som räknas som pappersförpackningar och vad som inte gör det. Genom att kolla där kan du lätt se så du inte gör något fel. De vanliga sakerna som brukar gå att lämna på återvinningsstationer är pappersförpackningar, tidningar, plastförpackningar, glas, färgat glas och metallförpackningar. Det allra mesta som kan ses som vanliga sopor kan alltså lämnas där.

Undantaget är bland annat batterier, gamla glödlampor och lysrör, färgrester och elavfall. Eftersom det räknas som farligt avfall eller grovsopor behöver du istället lämna in det på en återvinningscentral. Till färgrester räknas även till exempel gammalt nagellack och till elavfall räknas allt med sladd och även sladdarna själva. Alltså ska alla de hopplöst glappande sladdar till mobilen som du gett upp lämnas in där. Även större saker som gamla bildäck, kylskåp, datorer eller annat du har som behöver kasseras lämnas till en återvinningscentral. Där kan de ta hand om sakerna och återvinna allt som är möjligt att återvinna från dem.

Organisera din återvinning

För att chansen ska öka för att du ska orka med att återvinna dina sopor är det en bra idé att organisera ditt sopskåp så det anpassas för återvinning. Det finns olika set med behållare som är tänkta för just det och att ha en för varje typ av förpackningar är perfekt, om du har möjlighet att få plats med det. Du kan ha en extra där du lägger allt som behöver lämnas till återvinningscentralen. Den kommer förmodligen ändå ta längre tid för att fyllas. Slänger du varje sak i rätt behållare är det lätt att lämna soporna till återvinning sen.

Vill du veta mer?

Du behöver inte veta mer än såhär för att lyckas med återvinningen, det är skapat som ett enkelt system så att många ska kunna göra det. Att dela upp dina sopor och lämna var sak på rätt ställe är den insats du behöver göra och att lära dig vad som ska lämnas var är inte särskilt svårt. Vill du lära dig mer om hur själva återvinningen går till efter att förpackningarna och sakerna lämnats in, eller hur mycket energi som sparas på att återvinna de olika typerna av förpackningar, kan du titta på din kommuns hemsida. Det är de som är ansvariga för all sophantering och där brukar finnas information.