Hur man spelar schack

I denna guide ska vi gå igenom grunderna i spelet schack. Låt oss ge en försmak på hur du måste tänka. I schack finns en inledningsfas. Ditt ultimata mål för inledningsfasen måste vara att med svart vill du försöka få en jämställd position som inte är en återvändsgränd utan ger dig vinnande chanser. Mot goda motståndare blir det omöjligt att få en fördel ut ur öppningen med svart pjäs. Med vitt är ditt mål att få en liten fördel eller åtminstone en jämn position. Du strävar alltid efter en dynamiskt lika position som ger dig chanser att utmanövrera din motståndare.

how-to-play-chess

Låter det intressant? Fortsätt att läsa. Schack är ett underhållande spel för att driva tiden framåt och du kan lätt ta med det på utflykter vilket är en enorm fördel. Det aktiverar också hjärnan. Men låt oss börja från början. Först äggs schackbrädan ut så att varje spelare har det vita eller ljusa färgtorget längst ner till höger. Den andra raden eller rankningen är fylld med bönder. Tornen står i hörnen, sedan hästarna bredvid dem, följt av löparna och slutligen drottningen som alltid går på sin egen matchande färg (vit drottning på vit, svart drottning på svart) och kungen på den återstående platsen.

Hur pjäserna rör sig

Var och en av de 6 olika typerna av pjäserna rör sig olika. Pjäserna kan inte röra sig genom andra pjäser och kan aldrig flytta på en ruta med en av sina egna pjäser. Men de kan flyttas för att ta platsen från en motståndares pjäs, som sedan fångas och läggs åt sidan. Pjäserna flyttas i allmänhet till positioner där de kan fånga motståndarens (genom att landa på rutan och sedan ersätta dem), försvara sina egna pjäser vid fångst, eller kontrollera viktiga rutor i spelet. Bonden kan vanligtvis bara gå ett steg framåt, men vid första draget har han två. Damen kan göra allt som resten av pjäserna kan.

Kungen är den viktigaste pjäsen, men den är också en av de svagaste. Kungen kan bara flytta sig en ruta i vilken riktning som helst – uppåt, nedåt, till sidorna och diagonalt. När kungen attackeras av en annan pjäs kallas detta “check”. och du måste då flytta kungen till säkerhet. Tornen kan flytta så långt de vill, framåt, bakåt och till sidorna. Tornen är särskilt kraftfulla pjäser när de skyddar varandra och arbetar tillsammans! Löparen kan flytta så långt den vill, men bara diagonalt. Löparna fungerar bra tillsammans då de täcker varandras svagheter. Hästen flyttar du som i ett L.

chess-pieces-movement

Färdigheter

Möjligheten att beräkna flera drag i rad på ett exakt och korrekt sätt är mycket viktigt, särskilt i skarpare positioner där ett misstag eller felbedömning kan bestämma spelet. Det finns två metoder eller verktyg för att förbättra din beräkningsförmåga. Nummer ett är att spela blindschack. Det här kan inte bara vara mycket roligt och imponera på din dejt i baren, men förbättrar också din förmåga att tänka i långa sekvenser i ditt huvud utan att se dem på brädet. När du spelar blindschack fungerar det som vanligt schack, men du använder inte något bräde eller pjäser. Spelarna berättar helt enkelt bara för varandra vilka drag de gör.

Spelaren med de vita pjäserna har alltid det första draget. Därför bestämmer vanligtvis spelarna innan vem som ska bli vit eller svart genom att exempelvis kasta mynt eller låta en spelare gissa färgen på den dolda bonden, i den andra spelarens hand. Vit gör sedan ett drag, följt av svart, sedan vit igen, sedan svart och så vidare tills spelet är slut. Att kunna flytta först är en liten fördel som ger den vita spelaren en möjlighet att attackera direkt. Sammanfattningsvis kan man säga att det är en självklarhet att man vill ha den vita pjäsen, för att få denna lilla fördel.

Hur man vinner och spelar oavgjort

Det finns två sätt att avsluta ett schackspel, med hjälp av schackmatt eller oavgjort resultat. Syftet med spelet är att “schackmatta” motståndarens kung. Detta händer när kungen sätts i check och inte kan komma ur checken. Det finns bara tre sätt för kungen att fly undan detta öde, flytta sig ur vägen, blockera motståndaren med en annan pjäs, eller fånga den pjäs som hotar kungen. Om en kung inte lyckas avstyra denna regelrätta attack så är spelet över. Vanligtvis blir inte kungen fångad eller borttagen från brädet, partiet tar bara slut. Efter ett avslutat parti med schack brukar man tacka motståndaren för god match.

Ibland slutar schackspel inte med en vinnare, eftersom det kan bli lika. Det finns tre anledningar till att ett schackspel kan sluta oavgjort. För det första kan båda spelarna vilja avsluta i förtid. För det andra kan det bli lika om det är för få pjäser kvar, vilket gör det omöjligt att avsluta. Det kan också bli lika om femtio på varandra följande drag har spelats, där ingen spelare har flyttat en bonde eller tagit en pjäs. Det är alltid tråkigt när det blir oavgjort eftersom båda parter såklart vill ha en vinst, men trots detta är ett sådant resultat faktiskt ganska vanligt i schack.

Mellanspel och strategi

Baserat på de svagheter din motståndare har kan du leta efter sätt att utnyttja dem, för att fördubbla dina chanser. En bonde med svag position hos din motståndare, är exempelvis en öppning för dina pjäser att isolera denna bonde och kontrollera den. Det beror alltid på egenskaperna hos den position som pjäserna befinner sig på. Schack kräver mycket träning och är en bra sport om du vill träna din hjärna och lösa problem. Det är ett strategispel och du måste verkligen kunna planera i flera steg. Och inte bara dina egna drag utan även ha koll på motståndarens olika möjligheter.

Slutord

Hoppas du fick användning av denna guide, och fortsätter öva och bli på bättre på schack! Detta är en simpel guide för att ge grunderna i schack, vilket kan vara särskilt användbart för nya spelare som är villiga att förbättra sitt spel. Texten tar inte upp allt som vill sägas om det här ämnet, eftersom att en enda artikel inte kan göra någon till proffs i detta svårbemästrade spel. Men det ger dig som sagt en hum om grunderna och om hur spelet fungerar. För att bli en mästare på schack krävs många års erfarenhet och många timmars träning och spelande framför schackbrädet.