Hur du bakar pizza

Att baka egen pizza är något som kan göras på flera olika sätt och det finns egentligen inget sätt som är fel. Det finns flera olika degar och fyllningar, ofta kallade toppings, som du kan använda dig av och det är i stort sätt endast din fantasi som sätter gränserna. Många av oss föredrar att köpa pizzan på närmsta pizzeria och även om det finns fördelar med det så finns det även nackdelar med det. Det blir för det första dyrare än om du gör egen och om du bakar din egna kan du använda de ingredienser som du föredrar, och till och med göra ekologisk pizza om du vill det.

Nu för tiden har det blivit populärare att göra egen pizza och det finns en hel del genvägar att ta. I de flesta matbutikerna kan du köpa färdig pizzadeg, oftast i kombination med en burk tomatsås. Du kan även köpa färdig pizzasallad och pizzasåser på många ställen. Även dessa genvägar kostar visserligen lite mer än om du gör det själv, men det är billigare än att köpa pizza från en pizzeria. Att göra pizzan själv är dock det bästa med tanke på att du själv väljer de ingredienser du vill använda. Läs mer i denna guide för att lära dig hur du bakar pizza på bästa sätt.

Hur du bakar pizza

Pizza

Degen

Det finns mer än ett sätt att göra pizzadeg på om du vill göra degen själv. Det finns många olika recept och det är oftast en smaksak vilken deg som föredras. De två största skillnaderna på hemmagjord pizzadeg är om du bakar med eller utan jäst. Om du har bråttom finns det pizzadegar som fungerar som en sconesdeg och bakas med bakpulver, då slipper du vänta på att degen ska jäsa och kan baka pizzan i princip direkt. Ingredienserna i denna typen av deg är för det mesta vetemjöl, vatten (eller mjölk), bakpulver, salt och någon typ av matolja.

När det kommer till pizzadeg som bakas med jäst är ingredienserna i princip desamma då den brukar bestå av vetemjöl, vatten (eller mjölk), jäst, salt och någon typ av matolja. Skillnaden med dessa degar är att degen med jäst behöver arbetas längre och sedan jäsa i cirka 1,5 timme. Om tiden är knapp kan det vara svårt att hinna, men pizza bakad med denna degen påminner mer om pizzan du köper från pizzerian. Det fungerar dessutom utmärkt att frysa in pizzadeg till exempel i portionsförpackningar så att du enkelt kan ta ut det du behöver ifall du blir sugen på pizza en dag.

Toppingen

När det kommer till pizzatopping, eller pizzafyllning, så kan du nästan ha vad som helst på din pizza. En viktig del är dock tomatsåsen, ifall du inte föredrar din pizza bianco (utan tomatsås). Det finns en del varianter som du kan köpa färdiga i affären, men det är inte så svårt att göra tomatsåsen själv och det blir mycket billigare också. Det tar lite tid men för det mesta sköter såsen sig själv vid spisen. Det blir mer smak i en sås som kokas länge samt att vattnet reduceras och gör såsen tjockare. Även tomatsås fungerar utmärkt att frysa in.

pizza toppingen

Pizza redo att göras

När du lagt på tomatsåsen kan du välja topping så som skinka, räkor, champinjoner, salami eller varför inte tonfisk. Det finns flera olika typer av ingredienser du kan lägga på och det är bara fantasin som sätter gränser. Du kan också göra en pizza med endast ost, kanske flera olika typer av ost. Mozzarella är en ost som passar perfekt på pizza, men du kan i princip använda vilken ost som helst. Även fetaost och gorgonzola fungerar bra på en pizza. När du gör din egen pizza kan du välja bra råvaror så att du vet vad du stoppar i dig, en klar fördel.

Hjälpmedel och tillbehör

Det finns en del hjälpmedel som du kan investera i om du vill att pizzan verkligen ska smaka som den du köper på pizzerian. En populär sak är en så kallad pizzasten, som får pizzan att smaka stenugnsbakad. De kostar från cirka 200 kronor och uppåt och kvaliteten skiljer sig mellan olika pizzastenar. Läs gärna recensioner från andra pizzabagare innan du väljer vilken du vill ha. Det fungerar också bra att låta ugnsplåten värmas i ugnen innan du för över pizzan till den, detta bidrar till en krispigare botten. Sedan finns det också pizzaspadar och pizzaskärare med mera att inhandla om du vill bli ett riktigt pizzaproffs.

När du äter pizza finns det en hel del tillbehör som du kanske vill ha till. Det vanligaste är kanske pizzasalladen, men många vill också ha någon typ av sås till pizzan. Att göra pizzasallad själv är både billigt och enkelt, samt att den håller sig i minst en vecka i kylen. Det enda du behöver för att göra pizzasallad är i regel vitkål, vinäger, olja och kryddor och när du gör den själv kan du få den exakt så som du föredrar den. Att göra egna kalla såser är inte heller så svårt och det finns mycket inspiration att få på nätet.

Bara fantasin sätter gränser

Som vi tidigare nämnt är det bara fantasin som sätter gränser när det kommer till pizzabakande. Inga ingredienser är fel så länge du tycker om dem. Du kan enkelt göra egen kebabpizza med egengjort kebabkött som du lägger på efter att pizzan gräddats. Nu för tiden finns det till och med dessertpizzor på en del pizzerior, som till exempel är toppade med Nutella och bananer. Om du har barn kan de själva få garnera sina pizzor och kanske blir det lättare att få dem att äta om de fått hjälpa till. Använd fantasin när du bakar pizza så kanske du får en ny favoritpizza på köpet.

bakad pizza

Pizza med kärlek

Sammanfattning

Då har vi berättat lite om pizzabakning och olika sätt att baka pizza på. Det finns olika degar att välja mellan och du kan även frysa in färdig deg och ta fram om du har lite bråttom. Det blir billigare än färdigköpta alternativ. Det finns inga gränser för vilka toppings du kan ha på pizzan utan det är bara fantasin som sätter gränserna. Tomatsås och pizzasallad gör du enkelt själv och om du gör pizza själv kan du njuta av denna måltid ofta utan att gräva hål i plånboken. Vi önskar dig stort lycka till med ditt pizzaskapande och smaklig måltid!