Hur man gör pasta

Det är skillnad på pasta från affären och riktigt bra pasta, och en egentillverkad pasta faller under den andra beskrivningen. Hemmagjord pasta är alltid bäst. Själva processen kan ofta kännas väldigt besvärlig och lite omständlig, därför drar sig väldigt många från att ens prova. Man hamnar istället i affären för att köpa pastan eftersom det är så enkelt. Men om du väl provar på att göra din egen så kommer du inte att ångra dig. Det kan ju faktiskt vara en kul grej att göra tillsammans hela familjen. Och då blir det roligare för dem att äta maten också.

Hur man gör pasta

Nyligen gjord pasta

Speciellt för barnen är det en kul grej, och tänk om de kan säga till sina vänner att de gjort sin egen pasta. Det är stort. Det kan ju räcka med att de får knåda lite, för att de kommer att känna sig nöjda och duktiga ändå. Du har allt att vinna i både smak och kvalitet när du tillverkar din egen pasta, och därför kommer du inte tänka på hur jobbigt det kändes innan du började. Även om det är lite tidskrävande så kommer det att gå lättare och snabbare för varje gång. Till slut kanske du till och med känner dig som en äkta italienare i köket.

Så här gör du degen

Det viktigaste i pastatillverkning är att få till en bra deg. Förutsättningarna för det ökar om du väljer ett bra mjöl. I regel gör man pastadeg på durumvete, och det är en aningen hårdare vetesort som har starkare protein jämfört med vanligt vetemjöl. Durumvetet i sig gör att degen blir elastisk och seg som man gärna vill ha den. Utöver mjölet behöver du även ägg, salt och vatten. Antal ägg varierar beroende på recept, smak och vilken storlek äggen har. När du blandat ihop alla ingredienser så ska degen knådas ordentligt med kärlek tills den blir både elastisk och blank.

Efter att du knådat ihop degen så måste den vila ett tag innan det blir dags att kavla ut den, eller använda maskin om du har en sådan. Om vi utgår ifrån att du inte har maskin utan ska kavla degen så ska den bli väldigt tunn. Efter kavlande måste plattorna hänga på tork en stund. Det är bra att förbereda ett torkställ innan du börjar, och det kan räcka med en lång pinne mellan två stolsryggar så att pastan hänger fritt. Torkningen görs av två orsaker: för att den inte ska smaka deg och för att den ska få rätt konsistens.

hur man gör deg för pasta

Pasta deg

Form och smak på pastan

Om du använder en pastamaskin så finns det oftast olika inställningar beroende på vilken typ av pasta du vill göra, allt från spagetti till lasagneplattor. Gör du det istället för hand så kan du skära precis den sort eller form du vill ha. Det fungerar både med en kniv och en så kallad sporre. Efter att du gjort din tagliatelle, spagetti eller annat så måste du åter hänga upp pastan ett tag på tork. Det går även att lägga den glest på en plåt med bakplåtspapper om du inte vill hänga upp. Efter cirka tio minuter är den redo att tillagas.

Förutom smaken på själva pastan så är en av de stora fördelarna med att tillverka egen pasta att du kan fylla den eller smaksätta den med vad du känner för. Själva pastadegen kan du smaksätta med exempelvis chili, pesto (en riktig höjdare), spenat, saffran eller kummin. Fyllningen kan bestå av ost, kyckling, skaldjur, basilika, svamp eller annat. Väljer du att göra tortellini eller ravioli så passar milda tomatsåser till den eftersom de redan är fyllda med något du gärna vill känna smaken av. Pastan kan förvaras i kylskåp så du kan använda det allt eftersom. Koktiden är kort, runt två till tre minuter.

Recept på degen

Grundrecept för pasta är tre deciliter mjöl (hälften durumvetemjöl och hälften vetemjöl), två matskedar olivolja, ett ägg plus en äggula, två matskedar vatten, en halv tesked salt. Placera mjölet i en hög, gör en grop och häll i äggen. Arbeta samman alla ingredienser tills degen blir fast och elastisk. Om det krävs att degen ska gå ihop kan du tillsätta lite extra vatten. Knåda minst tio minuter, slå därefter in degen i plastfolie och låt den vila en timme eller mer. Forma degen till en rulle som är rektangulär. Skär sedan en centimeter bred skiva och börja jobba med den biten innan du skär upp nästa.

pasta deg recept

Pasta som görs

Vad du ska tänka på om du vill smaksätta din pasta är att torkade kryddor är bättre att använda eftersom de färska kan avge vätska. Det kan vara bra att välja torkade kryddor istället för färska i flera olika fall, så inhandla dem i första hand. Det är annars bara fantasin som sätter gränser för hur du vill smaksätta. Tänk vilka smaker som passar ihop, till exempel spenat med vitlök eller tomat med basilika. Med bläckfiskbläck kan du få till en effektfull smakrik pasta som är perfekt att servera till fisk eller skaldjur. Eller varför inte till barnen vid halloween?

Tomat- och spenatpasta

Vill du göra en härligt grön och lite nyttigare pasta så kan du välja spenatpasta. Du utgår då ifrån färsk spenat och beräknar ungefär en näve per portion. Spenaten blancheras lätt, under en minut. Sedan är det viktigt att du kramar ur vattnet så mycket det bara går. Efter det så hackar du upp den väldigt fint och blandar med pastadegen. Kryddningar som matchar spenaten är vitlök och salt. Om degen blir för kladdig att jobba med så kan du tillsätta mer mjöl tills du får den fast och slät. Vill du istället ha en tomatpasta så blandar du degen med tomatpuré och någon smakrik ört.

Fylld pasta

Det finns några saker du kan tänka på när du ska göra fylld pasta som ravioli. För det första så ska du inte göra degen för tunn, och den näst tunnaste inställningen på pastamaskinen funkar bäst om du använder en sådan. Annars är risken att de inte går att hantera eller att de helt enkelt spricker. En annan punkt du bör vara noga med är att pressa ur luften och täta kanterna. Det bästa redskapet är fingrarna och sedan kan du pensla kanterna med lite vatten eller ägg innan du pressar ihop dem. Det går att skippa penslingen men var noga med att pressa ihop kanterna.