Hur man återställer iPhone 7, 8, X och Xs

En iPhone som krånglar och inte fungerar när den borde kan vara otroligt frustrerande. Oftast hjälper det att starta om mobilen eller stänga ner alla appar. Om problemet kvarstår kan det vara en god idé att återställa mobilen, och då är det viktigt att göra en säkerhetskopiering för att spara information. En annan situation då du kan tänkas vilja återställa mobilen är om du ska sälja eller ge bort den. För att undvika att personlig information och inställningar finns kvar på mobilen är återställningen ett måste. I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du gör för att återställa din iPhone 7, 8, X eller Xs.

Om din mobil hänger sig eller om du stöter på andra problem så kan det räcka med att du stänger av den och och sedan startar den igen. För iPhone 7 eller 8 håller du ner sidknappen. Därefter dyker det upp en ruta där du har möjlighet att välja att stänga av mobilen. Efter det kan du enkelt starta den igen igenom att hålla ner samma knapp i tre sekunder. Har du däremot en iPhone X eller Xs så behöver du trycka på den översta volymknappen, därefter trycker du på den undre volymknappen och avslutar med att trycka på sidknappen. Starta sedan mobilen på samma sätt.

Säkerhetskopiera din iPhone

Om du vill att all information på mobilen ska finnas tillgänglig i efterhand behöver du säkerhetskopiera innan du återställer den. Gör du inte det så försvinner dina kontakter, lösenord, appar, bilder och allt som gör din mobil till din. Säkerhetskopiering sker antingen genom iCloud eller iTunes. För att undvika att ditt minne tar slut på datorn så är iCloud ett bra alternativ. För att göra en säkerhetskopiering genom iCloud så går du till Inställningar, iCloud och därefter Säkerhetskopiering. Se till att säkerhetskopieringen sker automatiskt, därefter behöver du inte göra det manuellt. Finns det ingen säkerhetskopiering sedan tidigare så väljer du alternativet Säkerhetskopiera nu.

Om du istället för att använda iCloud vill säkerhetskopiera genom iTunes behöver du koppla in din iPhone i datorn genom en USB-kabel. Klicka på ikonen som föreställer en iPhone i det övre vänstra hörnet. Under kategorin Säkerhetskopiering är det möjligt att ändra inställningarna samt göra en manuell säkerhetskopiering. I iTunes finns även information om den senaste säkerhetskopieringen. Efter säkerhetskopieringen kan du gå vidare till nästa steg, det vill säga att påbörja återställningen. När du återställer din iPhone så kommer alla inställningar och data försvinna från mobilen. Därför är det viktigt att en säkerhetskopiering finns för att kunna använda informationen igen.

Återställ din iPhone

Efter att du har säkerhetskopierat din iPhone, eller väljer att inte göra det, så kan du påbörja återställningen. Gå till Inställningar och därefter Allmänna inställningar. Välj sedan Återställ och klicka på alternativet Radera allt innehåll och inställningar. Du kommer då behöva ange din lösenkod för att bekräfta ditt val. Eftersom valet får stora konsekvenser kommer du få upp ytterligare en varningsruta där du får bekräfta ditt val att radera din iPhone. Du kommer därefter behöva ange ditt Apple ID för att fullfölja valet. När du fullföljt så kommer din iPhone vara helt återställd som när den kom direkt från fabriken.

Det finns även ett annat sätt att återställa en iPhone. Genom att koppla in mobilen med USB-kabeln till en dator och starta iTunes kan du få samma effekt som ovan. Efter att du tryckt på den lilla ikonen föreställande en iPhone väljer du Återställ iPhone. Det här är de enda två metoderna som du kan använda för att återställa din mobil. När det kommer till att återställa iPhones så finns det ingen skillnad mellan modellerna, tillvägagångssättet är densamma. Om du skulle stöta på problem när du försöker återställa din iPhone så kan du alltid testa den andra metoden, genom inställningarna på mobilen eller via iTunes.

Starta om din iPhone

Om du inte vill återställa din mobil utan bara vill starta om den så kan du följa stegen nämnda här. Genom att starta om en Iphone så stängs alla appar ner. Om mobilen har hängt sig så att inte skärmen fungerar är det inte möjligt att stänga av mobilen på samma sätt som vi nämnt ovan, utan man behöver tvångsavsluta den. Beroende på vilken mobil du har går du tillväga på olika sätt eftersom iPhone 7 och de tidigare modellerna har ett annorlunda utseende än senare modeller. iPhone 8, X och Xs har inte en hemknapp som de tidigare modellerna har.

För mobilerna iPhone X och iPhone 8 behöver du trycka på den översta volymknappen och därefter den undre volymknappen. Nästa steg är att hålla in sidknappen, men till skillnad från när du stänger av mobilen så bör du nu hålla ner knappen tills skärmen blir helt mörk. För iPhone 7 och tidigare modeller behöver du hålla ner sidknappen precis som om du vill stänga av mobilen. Därefter trycker du ner den nedre volymknappen utan att släppa sidknappen. Håll ner båda knapparna tills Apple loggan dyker upp. Därefter startas mobilen om och fungerar förhoppningsvis bättre än vad den gjorde före omstarten.

Varför är det så komplicerat?

Reagerade du på att det är så pass komplicerat att återställa en iPhone? Apple har medvetet gjort det svårt att återställa en iPhone till fabriksinställningar. Det beror inte på att de vill sälja fler mobiler utan för att du ska kunna känna dig säker. När du återställer en iPhone så försvinner all information helt och hållet, förutsatt att du inte har säkerhetskopierat den. För att inte riskera att du återställer din mobil av misstag så behöver du lämna olika lösenord flera gånger. Apple vill även göra det svårare för personer att återställa mobiler som har blivit stulna eller upphittade. En mobil som inte är återställd är betydligt svårare att sälja.

Gör inget förhastat

När din mobil krånglar så rekommenderar vi att först stänga av mobilen och sätta på den igen. Om inte det hjälper så kan du starta om mobilen. Det sista alternativet är att återställa ens iPhone, och då är det viktigt att du gör en säkerhetskopiering om man vill spara sin information. Om du väljer att starta om din iPhone så behöver du inte fundera något på konsekvenserna. Om du däremot väljer att återställa din mobil så gäller det att tänka till för att undvika att all information försvinner. Se därför till att du vet vad du gör innan du börjar återställa din mobil.