Vad man ska se i Stockholm

Välkommen att besöka Stockholm, ett av världen hetaste besöksmål och som dessutom är “The Capital of Scandinavia”. Kom och känn den internationella pulsen, ät god mat från världens alla hörn eller berika dig med vad svensk kultur har att bjuda dig på Vasamuseet, Kungliga slottet i Stockholm och på friluftsmuseet Skansen. Det är inte bara kultur Stockholm har att erbjuda utan även flera former av friluftsliv och oslagbar shopping. Låt din vistelse i Stockholm bli ett av dina bästa minnen i livet och låt Stockholm Visitor Center hjälpa dig att hitta rätt bland hundratals sevärdheter och upplevelser. Du hittar dem på www.visitstockholm.se.

Vad man ska se i Stockholm

Stockholm från fågelsikt

Det finns till din hjälp flera turistbyråer i Stockholm som då har sitt fokus på några speciella besöksmål. Vet du inte vad du vill besöka ska du vända dig till Stockholms officiella turistorganisations turistbyrå Stockholm Visitor Center som ligger centralt i Stockholm i Kulturhuset. Där får du hjälp med det mesta, inte minst med att hitta de intressantaste besöksmålen för just dig. Här kan du även köpa eller hämta upp ditt Stockholm Pass som ger dig fri entré till 60 attraktioner, museer och transporter med båt och buss. Du kan spara stora pengar med Stockholm Pass som du har i din mobiltelefon.

Kungliga slottet i Stockholm

Kungliga slottet i Stockholm ligger centralt i staden och är lätt att nå. Slottet är ett av Europas största slott och har över 600 rum. Kungen och drottningen bor inte på slottet då de har flyttat till Drottningholms slott strax utanför staden men Stockholm slott är Kungens arbetsplats och det är här han tar emot regeringen i konselj och olika utländska statsbesök. Slottet byggdes på 1700-talet efter att den tidigare borgen Tre Kronor brunnit ner 1697. Slottet har praktfulla interiörer från 1700- och 1800-talet och det går guidade turer genom många av slottets rum. Det fins dessutom 7 museum i slottet.

Varför inte gå med på en guidad slottsvandring genom representationsvåningarna? Du får se Gustav III:s paradsängkammare, Oskar II:s skrivrum samt Kung Carl XVI Gustafs Jubileumsrum. I Slottsboden kan du köpa souvenirer som minne av ditt besök. Här finns även skattkammaren med ståtliga uniformer, kungliga kronor som använts vid kröningar och andra vackra och unika saker. Ett omtyckt evenemang som är knutet till slottet är högvaktens avlösning som vissa dagar kan vara mycket praktfull, speciellt om den beridna högvakten deltar. Läs mer på https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/hogvakten/. Slottet är öppet året om 10.00 till 16.00. Du betalar de olika entréerna på plats vid slottet. Besöksmålet är lämpligt för barnfamiljer.

Friluftsmuseet Skansen

Skansen i Stockholm är ett friluftsmuseum som är öppet året om. Upprinnelsen till Skansen är att Artur Hazelius, en historiskt intresserad man, hade samlat mängder med föremål som han ansåg viktiga för den svenska kulturen och traditionerna. Han lät bygga Nordiska museet men han ville även ha ett friluftsmuseum att samla äldre byggnader på. Idag finns 140 byggnader på Skansen varav den äldsta, Vastveitloftet är från 1500-talet. Det går bra att uppleva den historiska miljön på egen hand men att följa med på en guidad vandring genom de spännande kvarteren ger så mycket mer. I många hus pågår verksamhet såsom gammalt hantverk.

Skansen är samtidigt en djurpark. Från början fanns här elefanter, sjölejon och pingviner. Med tiden har dessa fasats ut då nya bestämmelser har kommit om hur stora ytor och liknande olika djurarter ska ha. Kvar av de exotiska djuren är några olika arter av apa. I stället har man satsat på nordiska djur och isbjörnarna har fått ge plats till den svenska brunbjörnen. En av höjdpunkterna för barnen vid besöket är Lill-skansen där barnen får träffa djurens barn. Ett spännande besöksmål inne på Skansen är Skansenakvariet som förutom fiskar även hyser reptiler och små apor. Öppet året om 10.00 till 16.00.

Friluftsmuseet Skansen

Friluftsmuseet Skansen

Vasamuseet

Vasamuseet är nordens mest besökta museum med över en miljon besökare varje år. Vad är det som är så speciellt med museet som gör att så många besöker det? Museet kretsar kring regalskeppet Vasa som byggdes under den första halvan av 1600-talet för att sättas in i striderna i det trettioåriga kriget. Det skulle bli det största krigsfartyget världen någonsin skådat och skulle sätta respekt i motståndarna. Tyvärr sjönk Vasa mitt inne i Stockholm under sin jungfrutur, en stark vindil fick henne att kantra och på grund av det gick hon till botten. Vasa var försett med vackra skulpturer och annan vacker utsmyckning. På 60-talet hittades Vasa och hon bärgades.

Vasamuseet invigdes 1990 och inne i museet står hon, stor och praktfull. Hon är försiktigt renoverad och det skepp du ser där är till 90 procent original. Det finns 10 olika utställningar inne i museet som visar olika saker om regalskeppet Vasa, det är bland annat filmvisningar och guidade turer på 13 språk. Museet är öppet året om och det är varmt och skönt på vintern och svalt på sommaren. Museet är lämpligt för barnfamiljer och det finns ett matsäcksrum på entréplan för de som inte vill äta i museets restaurang. Läs mer om öppettider och priser på sidan www.vasamuseet.se.

Gamla stan

Passa på att strosa runt lite i Gamla stan om du ändå är och besöker Kungliga slottet. Här får du uppleva det genuina med små gränder, innergårdar och mysiga små restauranger. Västerlånggatan kan vara lite kommersiell men det finns gott om mindre besökta små gator där du kan hitta ett café att slå dig ner en stund. Ett tips är att gå med i en av spökvandringarna som hålls i Gamla stan. Om du råkar befinna dig i Stockholm under julen är julmarknaden i Gamla stan ett måste. Här tas du flera hundra år tillbaka med dofter från rostade kastanjer och brända mandlar blandat med tomtar och troll.

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård

Skärgård

Det är svårt att hitta något mer somrigt än Stockholms skärgård. Det finns fler än 50 000 fritidshus ute i skärgården som sträcker sig från Arholma i norr och 150 kilometer söderut till Landsort och Nynäshamn i söder. Det bor även cirka 10 000 bofasta på några av de 24 000 öar och holmar som finns där. Varför inte åka till Sandhamn över dagen och bada vid stranden i Trouville eller njuta av en god lunch på värdshuset som, ryktas det, inte varit stängt sedan någon gång på 1700-talet. Vill du inte så långt så finns Stockholms närmaste skärgårdsö, Fjäderholmarna, bara 30 minuter bort med båt.