Vad man ska se och uppleva i Sverige

Vad man ska se och uppleva i Sverige

Sverige må vara ett litet land sett till vår befolkningsmängd, men till ytan är det relativt stort. Här finns dessutom mycket att göra och många trevliga platser att besöka – oavsett om du själv kommer från Sverige eller från något annat land. Naturen är en aspekt av Sverige som vi är kända för och som många turister dras till när de besöker landet. Här kan du läsa om vad storstaden Stockholm har att erbjuda, hur du kan utnyttja landets allemansrätt på bästa sätt, vilka nöjesparker som är värda ett besök och landets vackra öar som definitivt är värda att upptäcka.

Ett tips är att testa på matkulturer och spännande kök som passar in på platserna som du besöker. Om du beger dig till Stockholm har du mat från världens alla hörn att välja mellan – från dyra och lyxiga restauranger till street food och hälsosamma luncher. Om du däremot befinner dig på en ö i Göteborgs skärgård är det nästan en synd att inte äta färska skaldjur och fisk, då staden (och inte minst öarna) är mycket kända för sina skaldjur. I norr äts mycket vilt, medan exempelvis Skåne är kända för sina gäss. Ta seden dit du kommer helt enkelt!

Besök Sveriges huvudstad

Stockholm är som bekant Sveriges huvudstad, vilket också innebär att det finns mängder med saker att göra där. I staden kan du besöka nöjesfältet Gröna Lund, upptäcka äldre konst på Nationalmuseum och shoppa på någon av stadens alla shoppinggator. Här finns det också andra museer och sightseeingturer. Om du vill slå dig ner för lunch kan du med fördel besöka en av stadens vackra parker. Några exempel på sådana är Humlegården, Tantolunden och Ivar Los park. Glöm inte heller att ta dig ut till Djurgården – kanske kan du promenera runt Djurgården och bara avnjuta den vackra utsikten som finns där?

stockholm Vad man ska se och uppleva i Sverige

Att ta sig runt i Stockholm är inga problem, men under rusningstid kan det vara fullt med folk på tunnelbanan och stadens bussar. Därför kan du med fördel promenera mycket i centrala delen av staden, till exempel från Centralstationen genom Gamla stan och vidare till området Söder. Det ger dig variation av shoppingutbud, byggnader och matställen. Till Stockholm kommer du med flyg, buss eller tåg. Du kan givetvis också ta bilen dit om du föredrar det. Ett tips är att med jämna mellanrum slå sig ned i någon av de många parkerna som finns där för att vila fötterna och samla energi.

Allemansrätten och Höga kusten

Många som besöker Sveriges natur, oavsett om man är från Sverige eller utomlands, beskriver den som vacker och grönskande. Att bege sig ut i naturen är därför ett hett tips. Allemansrätten innebär att du kan röra dig fritt i Sveriges natur. Du kan gå skogspromenader, nyttja sjöar och hav och plocka bär i stort sett var du vill runtom i landet. Du får även övernatta i skogen under kortare perioder. Kom ihåg att allemansrätten även innebär skyldigheter. Att skräpa ner, göra intrång på någons mark, störa djur och människor omkring dig eller plocka fridlysta växter är till exempel inte tillåtet.

Det finns många vackra naturområden att besöka i Sverige. Högs kusten är ett populärt resmål med storslagen natur och fantastiska vyer. Det är ett stort område som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Faktum är att Höga kusten är världens högsta kustlinje. Du kan göra mer än att betrakta naturen, exempelvis vandra på en av lederna, uppleva hällristningarna vid Nämforsen eller varför inte lära dig mer om svensk industrihistorien på Brynge kulturområde? Till Höga kusten kan du komma med bil, flyg, tåg eller buss. När du väl är på plats är det dock enklast att ta dig runt med bil om du vill upptäcka så mycket som möjligt.

saker att se i sverige norrsken

Nöjesparker i Sverige

Nöjesparker finns i de flesta länder och så även i Sverige. Som nämndes tidigare ligger den stora nöjesparken Gröna Lund mitt i Stockholm, men Liseberg i Göteborg är om möjligt ännu mer populärt. Nöjesparken förnyas ofta och nya attraktioner lanseras, vilket gör att du med fördel kan åka dit flera gånger. Det finns även god mat där – spana till exempel in den helvegetariska restaurangen Green Room som ligger på området. En annan populär nöjespark tillika djurpark är Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Det är dessutom Nordens största djurpark där du bland annat kan se djur som elefanter, lodjur, tigrar, snöleoparder och zebror.

Till Göteborg kommer du med flyg, bil, tåg eller buss. För att ta dig till Liseberg från stadens centralstation rekommenderas kollektivtrafiken (spårvagn eller buss), då det kan vara lite svårt och långsamt att komma fram mitt i staden med bil. I närheten av Liseberg finns även andra attraktioner, så som Svenska Mässan, Skandinavium och Ullevi. De tillhör det så kallade evenemangsstråket i Göteborg. Till Kolmårdens djurpark kan du smidigast ta dig med bil, men det finns även goda möjlighet att komma dit med såväl buss som med tåg. I närheten av djurparken finns det även en camping och stugor där du kan övernatta.

Öar i skärgården

Sveriges skärgård är varierad. Upplevelserna kommer förmodligen vara helt olika om du väljer att besöka Stockholms skärgård, Östergötlands skärgård, Skånes skärgård eller Göteborgs skärgård. Stockholm och Göteborgs skärgård och tillhörande öar tar du dig smidigt till med båt. Stanna till exempel upp vid Brännö utanför Göteborg eller Värmdö i Stockholm. Ge även Östergötlands skärgård en chans. Vackra S:t Anna kan du ta dig till med bil eller buss och på plats kan du med hjälp av båt ta dig vidare till mindre öar i området. Här finns även mysiga loppisar och skärgårdsbutiker, caféer och andra matställen samt en rad campingar.

Sverige – ett land med mycket att erbjuda

Det finns mycket att ta del av i Sverige, oavsett om du är ute efter nöje och shopping, museer och kultur eller framför allt vill uppleva naturen i landet. Sverige har en varierad miljö med allt ifrån snötäckta bergstoppar i norr till stora fält nere i söder. Det här gör landet perfekt att bila igenom för att på så sätt kunna upptäcka de olika miljöerna. Glöm inte heller de två större öarna Gotland och Öland. Inte minst under sommarmånaderna är det fullt av människor och turister där. Ta dig till Gotland med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn och åk sedan vidare därifrån till Öland med en till färja.