De bästa platserna att springa på i Stockholm

Om du gillar att jogga och löpträna så har Stockholm mycket att erbjuda. Här kan du välja om du vill springa på huvudstadens gator och få storstadspuls eller om du vill insupa den vackra naturen som omger staden. Det bästa med Stockholm är att staden kan erbjuda många och varierade sträckor för löpning. Oavsett vad du letar efter så kan du hitta det i Stockholm eller i Stockholms omnejd. Om du inte gillar att jogga ensam så behöver du inte oroa dig. Löpning har ökat i popularitet de senaste åren och du kan förvänta dig att se många andra löpare i spåret.

De bästa platserna att springa på i Stockholm

Kanske tränar du inför ett maraton eller inför ett annat långlopp. Eller så är din motivation att komma ut och få både motion och frisk luft. Oavsett vad som motiverar dig att springa så finns det en bra löparrunda för dig i Stockholm. Om du vill vara nära vattnet och uppleva härlig natur utan att ta dig utanför Stockholms stadskärna, så rekommenderas Djurgården. På Lidingö, som ligger bara några tunnelbanestationer utanför Stockholm, får du en ännu större naturupplevelse. Kungsholmen och Riddarfjärden ger en perfekt kombination av natur- och stadskänsla. Eller varför inte jogga ett av varven som ingår i Stockholm maraton?

Djurgården

Djurgården är en ö i centrala Stockholm och även en av de bästa och populäraste platserna att jogga i huvudstaden. Här samsas motionärer med mammor med barnvagnar och andra fotgängare, men det finns plats för alla. Djurgården erbjuder storslagen natur året om och det härliga löparspåret går längs vattnet och Djurgårdskanalen. Du kan antingen välja löparspåret som är 7 kilometer långt eller det som är 10 kilometer. Det sistnämnda spåret går runt Djurgården. Det finns skyltar som visar löparspåret, men det är väldigt lätt att navigera sig runt. De flesta följer samma runda, så det är bara att följa med strömmen.

Djurgården plats att springa i stockholm

Djurgården ligger mycket centralt vid Östermalm i Stockholms innerstad. Hit kommer du enkelt med antingen spårvagn eller tunnelbana (station Stadion eller Östermalmstorg). Det är viktigt att tänka på att detta är en mycket populär plats för dels andra motionärer, men även barnfamiljer och hundar. Det är viktigt att visa respekt och hänsyn. Djurgården passar perfekt för att jogga, men om du vill träna intervaller så är det bättre att välja en plats med mindre folk. Dessutom är Djurgården relativt platt och lättsprunget, så om du är ute efter backträning så bör du bege dig någon annanstans, exempelvis till Lidingö.

Lidingö

Lidingö är en annan ö i Stockholm som erbjuder fantastiska löparspår. Lidingö är en utmärkt plats för dig som vill springa långt eller som vill springa i kuperad terräng. Dessutom är naturen makalös med skog och stigar längs med vattnet. Varje år arrangeras det populära Lidingöloppet som är en del av en Svensk Klassiker. Detta lopp är 30 kilometer, men det arrangeras även kortare lopp under samma helg som är 15 respektive 10 kilometer långa. Lidingöloppet är ett av världens största terränglopp som lockar över 30 000 löpare varje år. Här kan du i din egen takt springa det berömda loppet eller en del av sträckan.

Lidingö plats att springa i stockholm

Lidingö ligger strax utanför Stockholm. Trots att det är en ö tar du dig enkelt hit med kommunaltrafik. Enklast är att åka till Lidingövallen och därefter följa skyltar till löparspåren. Från Stockholm tar du tunnelbanelinjen till Ropsten och därefter busslinje 204 eller 212 till Lidingövallen. Det är viktigt att tänka på att detta är ett relativt stort område där det är risk att du springer vilse. Om du håller dig till de uppmärkta spåren så är det dock ingen fara. Löparspåren är mycket kuperade, framför allt de sista 10 kilometerna, och det passar perfekt om du är ute efter backträning.

Maratonvarvet

Den som vill springa en längre sträcka i Stockholm kan ta sig an utmaningen att springa det ena eller båda varven som utgör Stockholm maraton. Ett maratonlopp är 42 195 meter och Stockholms maraton utgörs av två varv runt Stockholm. Det första varvet är cirka 15 kilometer långt och det andra varvet är cirka 27 kilometer långt. Banan för Stockholm maraton är relativt flack med undantag för Västerbron. Med andra ord passar denna löprunda perfekt för dig som vill springa långt och platt i stadsmiljö och i naturen. Det andra maratonvarvet är dessutom ett utmärkt sätt att upptäcka Stockholms olika stadsdelar eftersom rundan täcker in samtliga.

Stockholm maraton utgår från Stadion som ligger vid korsningen Lidingövägen och Valhallavägen. Hit kommer du enklast med tunnelbana (station Stadion) eller med buss (flera olika busslinjer) eller med Roslagsbanan. Båda varven utgår från Stadion. Det första varvet går längs Odengatan till St Eriksplan i Vasastan vidare till Kungsholmen (Hornsberg, Norr Mälarstrand, Stadshuset) vidare till centrala Stockholm (Gustav Adolfs Torg, Nybroplan) och Östermalm (Strandvägen, Narvavägen,Valhallavägen). Det andra varvet går från Valhallavägen till Gärdet och Djurgården (Diplomatstaden, Djurgårdsbrunnsvägen, Manillavägen) till Östermalm (Karl XII:s Torg) vidare över Skeppsbron till Gamla stan och Södermalm (Slussen, Söder Mälarstrand, Folkkungagatan, Söderledstunneln, Hornsgatan) vidare till Kungsholmen (Västerbron, Rålambshovsparken, Norr Mälarstrand, Stadshuset) därefter mot målet Stadion via Östermalm.

Kungsholmen

Kungsholmen är en otroligt härlig stadsdel för en löptur. Här finns många fina löparrundor, bland annat den klassiska Kungsholmsrundan som är cirka 10 kilometer lång och går runt Kungsholmen. Varje år arrangeras loppet Kungsholmen Runt som är ett 10-kilometerslopp (nu även en halvmara). Loppet är mycket populärt tack vare sin flacka bana och vackra vyer över Riddarholmen. På Kungsholmen kan du även hitta områden med lite folk, bland annat Kristinebergs klippor. Kungsholmen Runt utgår från Rålambshovsparken och dit tar du dig enklast med tunnelbana (station Fridhemsplan) eller buss (bland annat hållplats Västerbroplan eller Mariebergsgatan). Det är viktigt att tänka på är att löpspåren inte är uppmärkta.

Riddarfjärden

Riddarfjärden är ytterligare en vacker plats för löpning. Denna runda utgår också från Rålambshovsparken, men du springer runt Riddarfjärden istället för runt Kungsholmen. Detta är en mycket populär löprunda på cirka 7 kilometer. Du joggar hela tiden längs vattnet vilket gör att det är mycket enkelt att navigera sig runt. Från Rålambshovsparken joggar du längs Norr Mälarstrand via Gamla stan till Söder Mälarstrand och därefter Västerbron tillbaka till Rålambshovsparken. Denna runda är lika vacker på sommaren som på vinterhalvåret. På sommaren kan du njuta av alla båtarna och fotgängarna som njuter av solen, men vintern är nästintill lika vacker när vattnet frusit till is. En fantastisk runda!