De bästa och mest populära dejtingapparna

De bästa och mest populära dejtingapparna

Att träffa någon utan att ha en personlig koppling till den personen blir mer och mer vanligt. Det behöver inte betyda att det är en ny företeelse. Sedan lång tid tillbaka har det varit möjligt att publicera kontaktannonser i tidningar. När internet kom tog hemsidor över den funktionen som med tiden utvecklades till dejtingsidor. Idag är dejtingappar vanligt förekommande, och otaliga är de par som har träffats genom just en sådan. Från att ha ansetts varit något man helst håller för sig själv är dejtingapparna nu en självklarhet för många svenskar. Idag är det ingen som höjer på ögonbrynet om man berättar att man har en dejtingapp.

För många anses Tinder vara den första och största dejtingappen, men det är långt ifrån den enda. Det finns båda äldre och minst lika stora appar där ute för de dejtingsugna. Beroende på vad du är ute efter och på vilka premisser du vill ses finns det olika alternativ. I den här artikeln listar vi de bästa och mest populära dejtingapparna i Sverige. Oavsett om du är hetero eller homo, vill ses en gång eller flera, så kan du hitta en dejtingapp för dig i den här listan. Allt du behöver är en smartphone, ett öppet sinne och ambitionen att träffa någon.

Tinder

tinder dejtingapparna

Det är ingen chock att Tinder hamnar på den här listan. Ingen glömmer väl när Tinderloggan var sprayad över Stockholms gator? Tinder har funnits med länge och har 50 miljoner aktiva medlemmar i hela världen. Det som utmärkte Tinder redan från början är att den är platsbaserad. Det innebär att den känner av var du är och anpassar urvalet utifrån det. På det viset ser du bara personer inom en specifik radie från dig själv. Det har gjort det smidigt för dejtingsugna att träffa människor även utanför sin stad när de är på resande fot, något som inte var lika självklart på dejtingsidor.

Den första versionen av Tinder lanserades 2012. Det var då få appar som använde den så kallade swipe-tekniken vilket nu har blivit allt mer populärt. För att använda Tinder laddar du ner appen och loggar in genom Facebook. Därefter skapar du din profil med text och bild. Dina intressen och vänner kopplas automatiskt till appen. Därefter ställer du in vilka kön, åldrar och på vilket avstånd du är intresserad av. I appen dyker det därefter upp personer som du antingen kan gilla eller inte. Det är enbart om båda personerna gillar varandra som man kan börja kommunicera, vilket kallas för en matchning.

Happn

happn dejtingapparna

Den här dejtingappen blev populär i Sverige för några år sedan. Det som många finner charmigt med den är att man endast kan se personer som man nyss passerat. Precis som med Tinder väljer du ålder och kön på de personerna du är intresserad av. Flödet för appen ser annorlunda ut än Tinder. Vyn består av många profiler på en gång, och det är därför möjligt att ignorera personer. För att få mer information om en person trycker du på deras profil och kan därefter gilla personen. Det är först när båda personerna gillat varandra som man kan chatta.

Många anser att Happn är roligare att använda än Tinder eftersom det ofta blir ett mer spontant möte. Personerna som chattar och träffas har varit på samma plats under ungefär samma tidpunkt, det gör att man upplever mötet mer naturligt och spontant. Happn har ett rykte om att vara bättre lämpad för personer som söker en engångsträff. Till skillnad från övriga appar brukar man inte chatta lika mycket innan man ses eftersom man oftast fortfarande befinner sig i varandras närhet. Huruvida det är något positivt eller inte beror på användarens perspektiv. Appen går att använda på både Android och iPhone. År 2016 hade appen 10 miljoner användare.

Bumble

År 2011 släpptes appen Bumble och 2017 hade den redan 22 miljoner användare över hela världen. Vad gör just den här dejtingappen så populär? Bumble är särskilt skapad för heterosexuella, och det är enbart kvinnor som kan ta den första kontakten. När en kvinna skriver till en man så har han 24 timmar på sig att besvara meddelandet. Därefter går chansen ut och han kan inte längre kommunicera med kvinnan. Appen skapades eftersom det fanns ett behov bland kvinnor att själva kunna ta kontakt istället för att bli bombarderade med meddelanden från män. Till skillnad från andra dejtingappar är nästan hälften av Bumbles användare kvinnor.

Det var den amerikanska entreprenören Whitney Wolfe Herd som skapade Bumble. Hon var tidigare delägare av Tinder och därmed genuint erfaren inom området. Appen kallas för det feministiska Tinder på grund av kravet på kvinnors initiativ. Bumble har precis som Tinder en funktion som gör det möjligt för användare att lägga upp bilder för alla sina matchningar att se. På det sättet kan man enkelt hålla koll på vad man gör även om man inte chattar med varandra regelbundet. Tyvärr är inte Bumble en av de populäraste apparna i Sverige, även om den växer även här och är mycket uppskattad. På resan är den här dejtingappen ett måste!

Grindr

Precis som det finns dejtingappar särskilt gjorda för heterosexuella finns det dejtingappar särskilt gjorda för homosexuella. Grindr skapades redan 2009 och hade 2017 hela 27 miljoner användare. Förutom att Grindr förenar människor så förenar appen även människor med ett politiskt budskap. I appen finns det möjlighet att sprida politisk information för personer som stöttar HBTQ-rörelsen. Appen är väldigt internationell och gör det möjligt för personer i länder där homosexualitet inte är accepterat att träffas. Grindr används ofta spontant, och man chattar sällan länge innan man träffas. Det är dock vanligt att den första träffen resulterar i något mer än bara en träff.

Hinge

Den här appen är en riktig snackis och har främst marknadsförts via influencers på sociala medier. Hinge har blivit väldigt populär på grund av dess avancerade algoritmer. För att använda dejtingappen behöver du logga in genom Facebook. Hinge analyserar dina vänner och matchar dig därefter med personer med gemensamma vänner. Utöver det så svarar du som användare på frågor när du skapar din profil. Enligt dina preferenser får du därefter se personer som med hög sannolikhet passar dig. Om Happn anses vara engångsliggets app så är det här snarare relationsappen. En dejt med Hinge resulterar med en större sannolikhet i äktenskap.