Populäraste och bästa chattapparna

Förr användes SMS om du ville skriva meddelanden till dina vänner, men nu har chattapparna tagit över. Det är inget konstigt med tanke på både teknikens och internets framfart som möjliggjort att de flesta av oss har en smartphone med internetanslutning. Nu för tiden både chattas och rings det med olika appar istället för direkta samtal och SMS från ett telefonnummer till ett annat. Men hur vet du då vilken app som är bäst för just dig? Vårt första tips är att använda någon form av chattapp som även dina vänner och familj använder sig av, en app som ingen annan använder gör ju ingen större nytta.

Sedan är det givetvis viktigt med en app som har de funktioner som du vill ha och behöver använda dig av. Behöver du endast chattfunktion eller vill du även ha tillgång till röstsamtal eller kanske videosamtal. För en del av oss önskar även en funktion som gör det möjligt att skapa chattgrupper. Det kan vara nödvändigt vid planering tillsammans med flera andra så alla kan chatta tillsammans i en och samma konversation. I denna artikel har vi tittat närmre på några av de mest populära och bästa chattapparna som finns tillgängliga idag, sedan kan du själv avgöra vilken som passar dina behov bäst.

Populäraste och bästa chattapparna

Facebook Messenger och Whatsapp

Facebook Messenger var från början chattfunktionen på Facebook, men har nu utvecklats till en egen app där ett Facebook-konto inte längre krävs för att kunna använda chattfunktionen. Om du är medlem på Facebook finns alla dina vänner som kontakter på Messenger och du kan därav enkelt chatta med dem. Du kan logga in antingen via mejl eller telefonnummer. Messenger erbjuder även röstsamtal och videosamtal, samt inspelning av röstmeddelande som du kan skicka. Det är även enkelt att blockera kontakter du ej längre vill chatta med. På Android får du dessutom upp dina Messenger-konversationer som chattbubblor på din skärm, även om du befinner dig i en annan app.

facebook messenger och whatsapp chattapparna

Även Whatsapp är en populär chattapp som har funnits i flera år. Du registrerar dig via ditt telefonnummer och kan därav hitta dina kontakter enkelt om du har deras telefonnummer i din smartphones kontaktlista. När du registrerar dig skickas en verifieringskod till din mobil, när du fyllt i den i appen är det bara att börja chatta. Whatsapp erbjuder förutom chatt både video- och röstsamtal, samt att du kan skicka röstmeddelande till dina kontakter. Du kan även gruppchatta i Whatsapp vilket är en stor fördel som många användare uppskattar. Whatsapp har i princip allt som behövs av en chattapp.

Snapchat och Kik

Snapchat är en chattapp som kan användas till mycket mer än bara chattande. Du kan ta bilder och lägga upp på din story som dina vänner kan se. Du loggar in med användarnamn och dina vänner behöver därav kunna ditt användarnamn för att lägga till dig på Snapchat. Snapchat har en mängd olika filter och meddelanden skickas oftast med en bild som bakgrund. Det är en mycket populär app och troligen på grund av sina unika funktioner. Det är ett spontant sätt att chatta och du kan även ringa röstsamtal med appen. Dock kan Snapchat vara något svårt att förstå sig på i början.

Kik är en chattapp där du skapar ett användarnamn som andra sedan använder för att hitta dig på Kik. Dina telefonkontakter läggs automatiskt till i appen så att du slipper lägga till varenda person individuellt. Kik har en chattfunktion där du inte bara kan skicka textmeddelanden utan du kan även skicka dekaler, bilder och videos till exempel. Du ser enkelt om meddelandet har levererats till mottagaren, samt att du kan se när de läst meddelandet. Det är väldigt vanligt inom de flesta chattapparna och att föredra mot SMS där du aldrig vet när mottagaren har läst det. Tyvärr finns en del spamkontakter på Kik.

snapchat chattapparna

Google Hangouts och iMessage

Google’s Hangouts är en chattapp som finns i alla Android-enheter, men den kan även laddas ned till andra enheter. Hangouts är kopplat till ditt Google-konto och allt du gör där lagras online. Du kan alltså använda appen på flera olika enheter och ändå ha tillgång till all din historik. I Hangouts kan du både skicka textmeddelande och vilken plats du befinner dig på, men även video- och röstsamtal finns tillgängliga. I Hangouts kan du dessutom ringa videosamtal i grupp vilket är väldigt fördelaktigt för många användare. Dina vänner hittar du enkelt genom att söka på deras mejladress eller telefonnummer och appen kan även ges tillgång till din telefonbok.

iMessage är en funktion från Apple som endast finns på Apples egna produkter. I början var iMessage mest ett sätt att skicka SMS via mobilnätet istället för telefonoperatören, men det har utvecklats en del sedan dess. Dock är det fortfarande inte tillgängligt för de som inte använder sig av en iPhone eller annan Apple-produkt. Även iMessage kan vara kopplat antingen till ditt mobilnummer eller din mejladress. Du använder dig av iMessage i den vanliga appen för meddelanden, om du skickar till någon som använder sig av funktionen blir konversationen blå istället för grön. Apple har uppdaterat funktionen med diverse effekter också för att mer efterlikna andra chattappar.

Skype

Skype var från början mest ett program som användes för att ringa och skicka meddelanden utomlands utan att det kostade pengar. Du kan också lägga till pengar på ditt Skype-konto och skicka meddelanden eller ringa på det viset. Det erbjuds också röst- och videosamtal utöver textmeddelandefunktionen vilket är en klar fördel. Skype kan skapas med ett Microsoft Live-konto eller ditt telefonnummer och det är även med hjälp av dem som du kan söka på dina vänner. Du kan också söka efter det användarnamn som de har valt att använda sig av i appen. Skype har funnits länge och försöker uppdatera sig med tiden vilket är bra.

Avslutande tankar

Det finns i dagsläget många populära chattappar och många föredrar olika appar. Det viktigaste är att hitta en app som dina vänner använder sig av då det är dem du troligen vill kommunicera med. De flesta chattapparna har mycket mer än bara en funktion att skicka meddelande och det kan vara bra att veta vilka andra funktioner du behöver innan du väljer vilken chattapp som passar dig bäst. Den chattapp som vuxit sig mest populär är troligtvis Facebook Messenger, men även Whatsapp och Snapchat är mångas favoriter. Vi hoppas att våra beskrivningar om de olika apparna har gett dig lite mer klarhet i vilken av dem som passar dig bäst.