Hur man blir av med huvudvärk

Att få ont i huvudet är väldigt vanligt och de flesta människor har haft det eller kommer ha det någon gång i livet. Det finns flera orsaker till varför du får huvudvärk men vad alla kan hålla med om är att så fort man får ont vill man bli av med den känslan. I de flesta fallen räcker det med att du tar en värktablett och då går huvudvärken över efter en liten stund. Men det är inte alla som gillar att ta tabletter för att bli av med huvudvärken. Det finns flera tips på vad du kan göra istället.

Hur man blir av med huvudvärk

I flera fall går huvudvärken över av sig själv efter en stund. Men det kan också bero på vilken typ av huvudvärk du har. Det är dessutom oftast ofarligt även om det kan vara jobbigt och kännas obehagligt när du haft ont en längre stund. Har du haft huvudvärk flera dagar i rad eller en huvudvärk som återkommer flera gånger i veckan kan det vara något mer allvarligt och du bör söka vård. Här nedan kan du läsa mer om varför vi får huvudvärk, olika typer av huvudvärk och tips på hur du kan bli av med den utan värktabletter.

Orsaker till huvudvärk

Det finns en rad med orsaker som kan leda till att du får ont i huvudet. Några av de vanligaste orsakerna är stress, vilket kan leda till en rad andra olika problem om du lider eller har lidit av stress under en längre tid. Spända muskler är en annan orsak som kan leda till huvudvärk, när du är förkyld får du många gånger ont i huvudet, har du ett synfel och inte sökt hjälp för det kan även det leda till att du får ont i huvudet. Som sagt, det finns en rad olika orsaker till varför du får huvudvärk.

stress kan orsaka huvudvärk

Innan du försöker bli av med huvudvärken är det viktigt att du tar reda på varför du får ont i huvudet och om det är något speciellt som ledde till att du fick ont. Sen finns det mer allvarliga orsaker till varför du får ont i huvudet, känner du dig orolig för det är det bäst att du talar med en läkare så att du inte börjar skrämma upp dig innan du vet säkert. Det blir lättare att hitta en lösning när du vet orsaken. Framförallt om du är en av dem som inte vill ta värktabletter, de kan i stort sätt ta bort de flesta typer av huvudvärk.

Vanliga typer av huvudvärk

Spänningshuvudvärk, eller huvudvärk av spänningstyp som det även kallas, är en av de mer vanliga typerna av huvudvärk. Den kan uppstå när du har väldigt spända muskler, om du känner dig stressad och orolig samt om du har arbetat på ett felaktigt sätt. Andra orsaker som kan orsaka spänningshuvudvärk är om du skulle ha ett synfel eller ett problem med käkleden/tänderna. En annan huvudvärk som är rätt vanlig är migrän. Det är en av de värre huvudvärkarna du kan få och den kan pågå i upp till 3 dygn om den inte behandlas. Men vanligast går det över efter cirka 12 timmar.

En annan typ av huvudvärk som inte är så ovanlig är huvudvärk när du har ansträngt dig. Om du lyfter tunga saker eller utför en intensiv fysisk träning som du inte är helt van vid kan det orsaka en huvudvärk som går över efter några timmar, max ett dygn. I de flesta fallen är detta ofarligt men skulle du uppleva en väldigt plötslig och intensiv huvudvärk när du ansträngt dig kan det bero på mer allvarliga problem. Sist vill vi nämna huvudvärk orsakad av läkemedel. Vissa läkemedel ger huvudvärk som biverkan, du kan också få kronisk huvudvärk om du tagit huvudvärkstabletter under fler än 15 dagar på en månad.

vanligaste huvudvärkstyper

 

Mer allvarliga och ovanliga typer av huvudvärk

 

Förutom de vanligare huvudvärkarna som de flesta lider av någon gång finns det ett antal mer allvarliga orsaker till huvudvärk. En av dessa är hjärnblödning, det kan uppstå om du får ett slag mot huvudet. Dock händer det inte alltid att du känner av huvudvärken utan det märks istället på en rad andra problem, till exempel trötthet och det kan bli svårt att få kontakt med dig. Hjärnblödning kan också ske utan att du får ett slag, huvudvärken kan då komma snabbt och vara väldigt intensiv. Det kan även stråla ner i nacken, ryggen och till och med andra delar av kroppen.

Hjärntumör är ännu en orsak som kan ge dig huvudvärk, det är dock väldigt ovanligt. De mer allvarliga orsakerna till huvudvärk är något de flesta inte behöver oroa sig för. Även om det finns en rad med olika typer av huvudvärk och orsaker till att du får dem kan du oftast bli av med huvudvärken genom att göra en lista på vad du har gjort under en dag för att se vad som ledde till värken. Sedan kan du därifrån hitta tips på vad du kan göra för att undvika att ha ont. Det finns fullt med tips att hitta på nätet om hur du blir av med huvudvärken.

Tips på hur du blir av med huvudvärken

Det bästa tipset på att slippa huvudvärk att är se till att du sover, tränar och äter rätt. Det är även viktigt att du inte stressar/oroar dig ofta. Har du fått huvudvärk på grund av det kan du testa några avslappningsövningar. Andra tips på vad som kan hjälpa din huvudvärk är massage, dricka ett lugnande te eller ta en tupplur. Det är viktigt att du tar reda på orsaken till varför du får huvudvärk innan du kan hitta en bra lösning. Självklart fungerar det oftast genom att ta en huvudvärkstablett men vill du inte lita på tabletter finns det en rad med andra tips.

Sammanfattning

Huvudvärk är något alla lider av någon gång. Det beror oftast på stress, uttorkning, förkylning, du kanske sovit dåligt, ansträngt dig för hårt eller någon annan anledning. I de flesta fallen går det över av sig själv och vill du bli av med din huvudvärk snabbare kan du antingen ta en huvudvärkstablett eller prova på något av tipsen vi nämnt. Har du haft ont i huvudet en längre tid eller om den återkommer väldigt ofta rekommenderas det att du talar med en läkare. Känner du till orsaken till varför du får ont i huvudet är det enkelt att lista ut vad du måste göra för att bli av med den.