Vilka är de bästa skräckfilmerna?

Vilka de bästa skräckfilmerna är kanske inte är en enkel fråga att svara på. Det beror på vad du tycker om att titta på, om du gillar äldre klassiska skräckfilmer eller de nya skräckfilmerna med mer övernaturliga inslag. Vissa skräckfilmer älskas av en del personer medan andra inte tycker om dem. Därför är det väldigt svårt säga vad som är bra och mindre bra. Det finns dock en rad med skräckfilmer som de flesta säger är mycket bra och skrämmande. Sedan finns det klassiska skräckfilmer som de flesta har sett och det blir nästan ett krav att man måste se de filmerna minst en gång.

Vilka är de bästa skräckfilmerna

En av de mer klassiska skräckfilmerna är Psycho som kom ut redan år 1960. Psycho handlar om en ung kvinna, Marion, som stjäl fyrtiotusen dollar och flyr med pengarna. På vägen stannar hon vid ett motel som drivs av en ung man, Norman Bates (spelas av Anthony Perkins). Bates bor tillsammans med sin äldre mamma som är en komplicerad kvinna. Första kvällen där springer den äldre kvinnan in och knivhugger Marion. När hon sedan söks av sin syster och älskare får de veta att Bates mamma har varit död i 10 år. Det är en väldigt spännande film som de flesta rekommenderar.

Fler klassiska skräckfilmer – The Omen och The Shining

The Omen släpptes 1976 och handlar om ett par och sonen Damien. När Katherine Thorn födde en redan död son ersatte hennes man och sjukvårdspersonalen sonen med en annan bebis vars mamma dog i födseln. I början verkar allting vara bra men när fler och fler dör i samband med att de försökt avslöja en hemlighet börjar föräldrarna inse att deras son inte är normal. Damien är nämligen Satans son. The Omen är en klassisk skräckfilm som en stor del av alla skräckfilmsälskare har sett och rekommenderar till andra som älskar skräckfilmer. Gillar du äldre skräckfilmer bör du inte missa The Omen.

The Omen skräckfilmerna

The Shining är också en klassisk skräckfilm. Filmen kom ut år 1980 och handlar om Jack Torrance. Jack är en misslyckad författare samt nykter alkoholist som börjar arbeta som vaktmästare på ett avsides hotell. Jack, hans fru och sexårige son bor på hotellet under tiden som det är stängt och Danny, sonen, börjar se syner av mord som skedde på hotellet år 1970. Samtidigt som Danny upplever de obehagliga synerna försöker Jack att återuppta sitt skrivande igen samtidigt. Men till slut börjar skrivkrampen, frustrationen och hans bitterhet gå över till ett rent vansinne. Alla som är ett fan av klassiker kommer gilla The Shining.

Skräckfilmer som bygger på verkliga händelser

Skräckfilmer som är baserade på verkliga händelser kan vara ännu läskigare. Även om det kan vara lite överdrivet från hur det skedde i verkliga livet är det skrämmande att något sådant kan ske på riktigt. Det finns en rad med spännande filmer med en sann historia bakom. En av dessa är The Conjuring. Den filmen bygger på en verklig historia om ett hemsökt hus som Ed och Lorraine Warren undersökte. Paret Warren jobbar med att utreda paranormala händelser och när familjen Perron flyttade in i ett hus på Rhode Island började oförklarliga saker att hända. The Warrens kallades in för att hjälpa familjen.

Skräckfilmer the conjuring

The Conjuring skrämde många och älskades av alla, den var så populär att en tvåa kom ut några år efter första filmen och det sägs att även en tredje film ska släppas. Det finns en rad med andra filmer som baseras på verkliga händelser, The Girl Next Door från 2007, Black Water också från 2007 och Exorcisten från 1973. Alla dessa filmer kommer ge dig gåshud och ge en sann filmupplevelse. Är du en av de personer som inte vågar se skräckfilmer rekommenderar vi att du inte ser filmerna som är baserade på en sann historia. Håll dig istället till de roliga och romantiska filmerna.

Found Footage – Skräckfilmer

Found Footage, eller upphittat videomaterial, har blivit en av favoriterna bland en stor del av alla som älskar skräckfilmer. Har du sett Blair Witch Project eller Paranormal Activity vet du vad vi pratar om. Det är filmer som påstås vara upphittade videor där personerna i filmen själva sägs ha filmat sina liv och allt som sker. Även om Blair Witch Project och Paranormal Activity är några av de mer välkända found footage-filmerna har denna typen av film funnits sedan 1980-talet. Det går att hitta listor på alla filmer inom denna kategori om du vill veta mer, vi kommer dock berätta lite mer om de två filmerna vi redan nämnt.

Found Footage - Skräckfilmer

Blair Witch Project var en av filmerna som satte begreppet “found footage” på kartan. Filmen handlar om en grupp ungdomar som beger sig ut i skogen i Maryland för att filma en dokumentär om Blair Witch-legenden. Ungdomarna försvann och det enda som hittades var deras videokamera. 2016 kom det ut en tvåa där brodern till en av ungdomarna som försvann ser en video om sin syster. Han bestämmer sig då för att bege sig ut till samma skog, tillsammans med en grupp vänner, för att ta reda på vad som hände. Blair Witch – filmerna fick lite blandade betyg, antingen gillade man dem eller inte.

Paranormal Activity – Serien

Paranormal Activity började med en film som kom ut 2007 och blev så populär att det skapades ytterligare fem filmer i serien. Dessa filmer har samma found footage-genre som Blair Witch Project men handlingen är väldigt annorlunda. Här handlar det om familjer som stöter på spöken/demoner och måste försöka överleva eller bli av med dem. Filmerna är mycket spännande och tycker du om paranormala filmer rekommenderar vi att du ser dessa. Men det är lite av en smaksak om man gillar found footage eller inte. Vissa tycker det gör filmerna mycket bättre medan andra tycker bättre om det vanliga sättet filmer görs på.

Sammanfattning

Alla som älskar skräckfilmer har ett stort val att välja mellan. Det finns skräckfilmer som passar alla. Vare sig du gillar spöken och demoner eller föredrar andra skrämmande teman. Men vilken skräckfilm som är bäst går inte att svara på med tanke på att alla tycker om olika. Det bästa du som letar efter en bra skräckfilm kan göra är att söka efter det just du tycker om och sedan se vilka filmer som dyker upp. Du kan alltid ta reda på vilket betyg som filmerna har fått ifall du vill veta mer om vad andra tyckte om filmen och om den är värd att se.