Hur du börjar med löpning

Har du någonsin funderat över att börja springa? Då kan denna guide vara något för dig. Det du först och främst behöver göra är att införskaffa ett par bra skor, och i vissa fall även medicinska sulor som skyddar mot stötar samt rätar upp foten till ett bättre läge. Du kan få hjälp med det i vissa butiker, och särskilt de som är specialiserade på löparskor. Det finns mängder med olika tillbehör och kläder att köpa för att mäta dina framsteg och motivera dig i löpningen, men det viktigaste att investera i är utan tvekan ett par bra skor. Utöver det måste du ha en stark motivation.

Att springa är jobbigt, och särskilt när du börjar. Därför är det viktigt att du inte går in för hårt för redan i starten. Då finns risken att du slutar på grund av smärtor eller skador. Knäskador är vanliga, och även benhinnorna blir lätt inflammerade när du är ny på löpning. Skynda långsamt i början, och välj ut en kort sträcka som första runda. Underlaget är givetvis viktigt, och genom att springa i skogen eller på mjukare spår kan du minimera risken för skador. De flesta som börjar springa gör det för att gå ner i vikt, och det påverkar också skaderisken.

löpning

Rätt utrustning

Valet av utrustning när du springer är väldigt viktigt, och med bra skor och kläder kan du klara dig väl i spåret. Tänk på att använda kläder som inte väger för mycket eftersom det ska kännas lätt att röra sig, och du bör även ha ett underställ när du springer vid kallare väder. Lätta, tåliga löparkläder är att föredra, och bra skor på fötterna. Löparskor kommer i många olika modeller och utseenden, men du måste tänka på att välja ut ett par som passar just dig. Dina fötter kan vara supinerade eller pronerade (högt eller lågt fotvalv), vilket skapar olika slags belastning och därmed behovet för personliga skor.

Du kan även behöva innersulor, och det finns särskilda sulor som används för löpare som behöver lite extra stöd i skon. Vissa ger även ytterligare dämpning, även om de flesta skor redan är väl dämpade. I början är det bra att använda sig av en sko som har väl dämpade sulor, och du kan hitta dessa från exempelvis märket Hoka. De är bra för nybörjare som fortfarande vänjer kroppen vid de stötar som uppstår vid löpning. Du kan också titta på tillbehör som pulsklocka för att stärka din motivation, eller vattenflaska som du kan fästa på ryggen då det är viktigt att dricka vid hård ansträngning.

Förberedelser inför löpning

När du bestämt dig för att börja brukar det bästa vara att starta med en promenad, där tempot avgörs av din nuvarande hälsosituation. Gör det inte till en större sak än vad det är, även om att ge sig ut och springa kan låta som ett omöjligt företag i början. Alla börjar någonstans, och det gäller att acceptera var du befinner dig på skalan. Om du är helt ny finns det inga förväntningar på dig, och detta tankesätt är bra att ha med sig. Det finns inget att skämmas för om du inte orkar, eftersom du endast tävlar mot dig själv.

 sträck före löpning

När du sedan har klarat små delmål kan du ge dig ut på längre löpturer, men var noga med att sätta upp både kortsiktiga och långsiktiga mål. Det håller dig fokuserad, och du kan koncentrera dig på små etapper istället för stora och omöjliga sträckor. Ingen springer 10 kilometer vid första löpturen, och det tar tid för din kropp att anpassa sig till pulsökningen. Även musklerna behöver tid för att stärkas, och inget sker över en natt. Ha inte för höga krav på dig själv, och ge dig ut för att förbättra dig själv en dag i taget. Med detta tankesätt kommer du att lyckas.

Motivation

motivaatio juoksemiseen

Något man ofta hör talas om när det kommer till löpning är motivation, och det härstammar från din vilja att genomföra något som kan kännas tufft eller jobbigt. Att vara hängiven och motiverad betyder att du ger dig ut även när det är kallt och regnigt, eller när du verkligen inte känner för det. Hur lyckas man då med detta? Det finns flera olika sätt, men ett kan vara att ha en vän som springer med dig. Då peppar ni varandra, och särskilt om den ena känner sig omotiverad. Att få en vänlig knuff i ryggen kan vara precis det du behöver. Musik i öronen är också en stor lusthöjare!

Ett annat knep är att i förväg titta på klipp och lyssna på poddar om personer som har befunnit sig i samma situation som du, och genom att höra deras berättelser kan du få nytändning. Då blir det helt plötsligt enklare att ge sig ut i spåret, och du kan dessutom lyssna på ljudböcker eller poddar när du springer. Det finns tillbehör du kan köpa för att fästa mobilen på armen, och hörlurar som håller sig i öronen även vid löpning. Även detta kan ge dig en knuff i rätt riktning. Det viktigaste är att du ger dig ut och rör på dig!

Skador

Skador är väldigt vanligt, och många löpare får ont i knäna, vaderna eller benhinnorna. Det sker oftast i början, och särskilt om du som springer har övervikt. Det viktigaste att tänka på vid skador är att alltid vila om du känner att du har ont. Låt kroppen läka, och välj andra aktiviteter när du är skadad. Du kan även syssla med aktiv vila genom att cykla eller promenera, och simning kan vara ett utmärkt komplement till löpning. Du kan även variera löpningen med andra sporter för att inte bli uttråkad, eller för att läka dina skador. Oroa dig inte, alla blir skadade någon gång.

Sammanfattning

Att börja löpa handlar både om bra utrustning och motivation. Att du ger dig ut och rör på dig är en bra början, och det är viktigt att du skyndar långsamt. Tänk på att förbereda delmål och huvudmål, samt köpa bra skor och kläder som passar för löpning. Du kan även variera din träning för att läka skador, eller för omväxlingens skull. Löpning är et utmärkt sätt för att gå ner i vikt och stärka din kropp, och särskilt när det gäller konditionen. Ge dig ut i spåret och börja sakta men säkert, för att sedan öka distans och tid. Lycka till!