Hur du skriver ett personligt brev

Att skriva ett personligt brev tillsammans med ett CV är något som de flesta vuxna gör vid en eller annan tidpunkt i sitt liv. I denna guide kommer vi att gå igenom hur du skriver ett så bra personligt brev som möjligt, där innehållet fångar arbetsgivarens uppmärksamhet. Saker som att hålla det kort och koncist, inte sväva iväg på sidospår och fånga intresset direkt i början är alla exempel på tekniker som kan påverka slutresultatet positivt. Personliga brev är ett sätt att introducera sig till företaget, och det kan vara din väg in till drömjobbet. Då gäller det att inte göra misstag.

Hur du skriver ett personligt brev

Glöm inte att skriva under brevet

När du skriver ett personligt brev ska du vara personlig, men inte privat. Du kan berätta om dina intressen och erfarenheter, samt vad du har för hobbys. Du behöver dock inte gå in i detaljer kring hur du mår, eller hur länge du har varit arbetslös. En annan sak som är viktig är att hålla texten relativt kort eftersom arbetsgivare har hundratals personliga brev att läsa igenom. När de tar upp brevet eller läser det via datorn kommer det viktigaste innehållet att vara i början. Det är därför här du ska lägga mest krut när du skriver. Ha som tumregel att alltid försöka fånga läsarens uppmärksamhet med första meningen.

Första meningen

Den första meningen i ett personligt brev är A och O när det gäller att skapa intresse, och eftersom de flesta företag får in massvis med ansökningar är det viktigt att leverera redan i inledningen av ditt personliga brev. Det kan exempelvis vara något som läsaren fastnar för. Du kanske påpekar hur driven du är, eller ger exempel på varför du är rätt person för jobbet. Något som utmärker dig från mängden helt enkelt. De flesta skickar nästan samma brev till varje arbetsgivare, men ett knep för att sticka ut från mängden är att alltid anpassa texten efter jobbet du söker.

Du bör förklara varför du har sökt tjänsten, och varför det är din dröm att jobba på just detta företag. Det kan leda till att arbetsgivaren stannar till och läser vidare, och det är precis det du vill. Målet är att personen som börjar läsa ditt personliga brev fortsätter efter första meningen, och då gäller det förstås att leverera intressant innehåll på en gång. Framförallt ska du satsa på att skriva något nytt och annorlunda jämfört med alla andra sökande. Det är väldigt många som använder en färdig mall. Undvik denna fälla, och stick ut. Du har inget att förlora.

startande personligt brev

Börja ditt brev med en introduktion

Ordval och hur du uttrycker dig

Språkbruket och ordvalen är också viktiga delar av ett personligt brev, och om du skriver på ett korrekt och lättläst sätt utan att använda slanguttryck är chansen större att personen som läser brevet tar dig seriöst. Det ökar dina chanser att få jobbet. Du bör även undvika uttryck som används i vardagligt tal, och satsa på att vara så formell som möjligt när du söker om ett jobb. Det finns självklart undantag, men då gäller det att utgå från hur just det specifika företaget vill ha det. Vissa nytänkande företag tror på “högt i tak”, öppna kontorslandskap, unga medarbetare och så vidare.

Då kanske det till och med är en fördel att du använder ett mer vardagligt språkbruk, men utgå alltid från att skriva så korrekt svenska som möjligt. Innehållet måste visserligen vara lättläst, men inte så enkelt att arbetsgivare tror att du inte vet hur man skriver. Undvik även lånord från engelskan eftersom det kan ge en bild av dig som en slarvig person som inte har lärt dig att skriva ordentligt. Sedan är det givetvis viktigt att anpassa innehållet efter tjänsten, och om du ansöker om ett jobb på en bildemontering kanske du inte behöver använda akademiska termer i ditt brev.

Andra nyttiga tips

En sak som är väldigt bra att komma ihåg är att skriva ned dina erfarenheter inom liknande branscher, eftersom det ger arbetsgivaren information om att du tidigare har sysslat med arbetsuppgifter som kan komma väl till pass i den nya tjänsten. Det kan öka dina chanser att få jobbet eftersom andra sökande kan sakna den erfarenheten. Var även noga med att påpeka att du är ansvars- och initiativtagande eftersom chefer tycker om den egenskapen. Det visar att du kan ta hand om uppgifter på egen hand, utan att behöva fråga om varje enskilt steg. Utöver detta signalerar det att du går till botten med ett problem för att lösa det.

personligt brev tips

Börja enkelt och långsamt

Ansvarsfulla arbetare är alltid eftertraktade, och du kan ge exempel på hur det uttrycker sig i ditt sätt att jobba. Du kan nämna olika positioner som du arbetat dig upp till tack vare ditt ansvarstagande. Att ta ansvar är även att vara lojal mot ett företag, och lojalitet uppskattas. Nämn personliga egenskaper som kan komma till nytta inom arbetet, så som att du är en bra problemlösare, att du är punktlig och kommer i tid, samt att du är driven i dina uppgifter. Det innebär att du tar dig an en uppgift och genomför den, utan att ge upp. Men ljug inte – förstärk bara de egenskaper du verkligen har.

Dina styrkor och egenskaper

Ta inte upp dina negativa egenskaper i det här skedet, utan håll dig till de positiva. Var noga med att poängtera dina styrkor, och ge exempel på hur de visar sig i arbetslivet och andra situationer i livet. Det kan vara bra att nämna att du tränar på fritiden, eftersom det är ett bevis på att du är i bra form, samt att du har disciplin. Inom många olika arbetsområden är det oerhört viktigt att vara disciplinerad, och en sådan enkel sak som att träna kan ge läsaren en bild av dig som en disciplinerad person. Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig i ditt skrivande.

Sammanfattning

Att skriva ett personligt brev är viktigt att kunna och ett krav när man söker arbete. Det kan kännas svårt i början, men med våra tips kan du vara den som arbetsgivaren fastnar för lite extra. Inledningen och första meningen är oerhört viktig, samt att du nämner dina positiva egenskaper. Att du ger exempel på fritidsaktiviteter eller meriter som kan hjälpa dig i ditt arbete är också ett plus, samt att du använder ett korrekt språkbruk utan slanguttryck. Dina tidigare erfarenheter kan användas till din fördel när du söker ett jobb med liknande arbetsuppgifter, och det bör du även nämna i ditt brev. Lycka till!