Hur man botar magont

Magont kan bero på en mängd olika saker, allt från sjukdomar till förstoppning eller stress. Smärtan kan också komma från olika ställen i magen, till exempel magsäcken, njurarna eller tarmarna, vilket kan göra det svårt att veta vad som är fel när det väl gör ont. Får du en plötslig smärta kan orsaken vara till exempel magsjuka, njursten eller blindtarmsinflammation. En mer långvarig, smygande smärta kan istället bero på stress, magsår eller att du har en känslig mage, också kallat dyspepsi. Får du en plötslig, stark smärta eller har väldigt långvariga besvär är det bra att kontakta vårdcentralen, men oftast går besvären över av sig själva efter en tid.

Även om magontet inte utgör någon fara så kan det vara jobbig att vänta på att det ska gå över av sig självt. Det finns då olika mediciner och knep för att lindra detta. När det gäller mediciner måste du först ta reda på vad felet är så du väljer rätt medicin. Beror magontet på förstoppning eller halsbränna finns det mängder med receptfria läkemedel att köpa för lindring. Det finns också magsyretabletter att köpa på apoteket. Känner du dig uppblåst i samband med magont kan det bero på för lite magsyra som inte kan bryta ner all din mat.

Hur man botar magont

Äta eller inte äta vid magont

Vissa livsmedel kan bidra till en orolig och smärtande mage medan andra är perfekta för att lugna den. Det kan vara så att orsaken till ditt magont beror på en viss mat du äter. Misstänker du detta kan det vara bra att prova att utesluta olika livsmedel, och det kan till exempel röra sig om stark mat eller mat som innehåller mycket syra eller fett. Det bästa är att utesluta ett livsmedel i taget för att se vilken effekt det ger. Har du ont i magen kan det också vara bra att undvika tobak och alkohol i för stora mängder.

Det finns såklart livsmedel som lugnar din mage också. Ett exempel på detta är rostat bröd som sägs reducera giftiga ämnen i din mage, speciellt om det är lite bränt i kanterna. Äppelcidervinäger eller Aloe Vera-juice kan lindra halsbränna och förstoppning kan botas genom att äta russin, aprikoser eller katrinplommon, som alla innehåller laxerande ämnen. Olika teer kan också hjälpa mot vissa besvär, ett te på fänkål är bra om du har gaser, ingefära kan bota illamående och mynta kan lindra kramper. Listan på livsmedel som lugnar din mage är lång, men nyckeln till en välmående mage är en bra mag- och tarmhälsa.

Äta eller inte äta vid magont

Förebyggande åtgärder

Det är flera saker du kan göra för att undvika magont. Att regelbundet röra på sig är bra för att hålla igång tarmen. Det behöver inte vara ett hårt träningspass utan räcker med en liten promenad varje dag eller några ordentligare träningspass i vecka. Det är också bra att äta regelbundet med ordentliga måltider istället för många små. Läkare rekommenderar att man ska äta 5 – 6 gånger per dag. Där ingår frukost, lunch och middag samt två eller tre mellanmål. Måltiderna bör också vara utspridda över dagen så inte för lång tid går mellan varje gång för att hålla magen i balans.

Stress kan orsaka magont eller förvärra för dig som redan har ont. Att försöka minska stressen är bra för magen och bra för den allmänna hälsan. Det kan handla om att minska den dagliga arbetsbördan, eller att sänka de krav du ställer på dig själv i olika situationer. Något som hör ihop med detta är förmågan att kunna slappna av. Människor som går på aktiviteter som meditation eller mindfulness är statistiskt sett mindre stressade och mer sällan sjuka än andra. Det går också att försöka slappna av mer hemma med andningsövningar eller lugna promenader för att tömma huvudet på tankar.

Mensvärk och allergier

menstruationsvärk i magen

Mensvärk är en mycket vanlig orsak till magont. Något som brukar hjälpa är värme mot magen genom en värmedyna, vetekudde eller en flaska med varmt vatten inlindad i en handduk. Likt andra magsmärtor kan motion lindra värken genom att musklerna slappnar av när du tränar. På samma sätt kan olika yogaställningar eller att bara dra upp knäna till magen hjälpa musklerna att slappna av. Användning av p-piller kan minska mensvärken då det minskar livmoderslemhinnans tjocklek. Hjälper inte det kan smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol lindra mensvärken. Vid stora besvär kan du kontakta läkare och få hjälp med diagnos och läkemedel.

Olika matallergier är en annan anledning till magsmärtor. Laktosintolerans är en vanlig allergi som kan uppkomma i senare ålder då kroppens förmåga att ta upp laktos kan försämras med åldern. Har du återkommande magont kan du testa att utesluta laktosprodukter för att se om det är orsaken. Det finns många laktosfria alternativ nu för allergiker. Glutenintolerans kan ge något värre besvär, och en diagnos innebär ofta att du ska avstå glutenprodukter resten av livet. Misstänker du att du är allergisk mot gluten är det inte bra att utesluta det på egen hand utan att först kontakta läkare för att göra ordentliga tester.

Svåra magsmärtor

Vid svåra magsmärtor eller långvariga och återkommande besvär är det bäst att kontakta läkare. Har du ont i magen och samtidigt känner dig yr, matt eller svimmar bör du ringa 112. Vid en undersökning är det viktigt att kunna berätta om magsmärtorna så noga som möjligt, var det gör ont och hur smärtan känns. Oftast räcker det med att läkaren känner på magen för att se var det gör ont för att sedan veta vad besvären beror på. Men ibland behövs ytterligare undersökningar. De kan bestå av provtagning, gastroskopi, ultraljud, röntgen eller en gynekologisk undersökning. Smärtorna kan oftast lösas genom läkemedel, men svåra problem kan behöva opereras.

En hälsosam livsstil ger en glad mage

För att få en glad mage och slippa magont är den bästa medicinen att leva ett hälsosamt liv. Motion, vila och en bred kost kan göra stor skillnad och är nyckeln för att hela kroppen ska må bra. Får du ändå ont i magen är det första du ska göra att försöka ta reda på vad smärtan beror på. De mediciner som finns och kostråd är beroende på orsaken till magont, väljer du fel kan det stjälpa istället för att hjälpa. Din mage är en komplicerad kroppsdel med många funktioner att ta hand om, och det är värt att veta om orsaken för magont för att hålla den lugn.