Hur man blir skådespelare

Att bli skådespelare kan vara relativt enkelt idag, men att bli en världsberömd stjärna är desto svårare. Det krävs mycket tid och arbete för att slå igenom i en stor roll, och vissa skådespelare blir aldrig kända. Många kända skådespelare i Hollywood slog inte igenom förrän på gamla dagar, och exempel på dessa är Morgan Freeman och Samuel L. Jackson. Att studera teater och dramatik är en bra början, men att bli så bra som möjligt kräver att du aldrig ger upp och håller dig till dina mål. Många svenskar väljer även att studera utomlands eftersom möjligheterna till auditions är större.

Hur man blir skådespelare

Klara, färdiga, gå!

Det är en sak att vara skådespelare i Sverige, men att vara med i internationella filmer är det som de flesta drömmer om. Du kan börja med att kontakta en skola och se om de har plats för dig, samt vad som krävs för att bli antagen. I Sverige kan du studera på folkhögskolenivå om du är intresserad av scenarbete eller teater, och det är så de flesta får sin början. Att bli känd skådespelare handlar dock mycket om kontakter, och hur du gör för att knyta dessa värdefulla kontakter är något vi också kommer att ta upp i denna guide.

Utbilda dig först och främst

Även om många kan anse sig vara naturbegåvningar är det fortfarande hårt arbete att öva in konsten av skådespel. Du tar dig an olika roller, och de varierar i svårighetsgrad. Övning ger färdighet, och till slut kan du bli mycket mer bekväm med att stå på scen. Studier är ett utmärkt sätt att stärka ditt självförtroende, samarbeta med andra skolkamrater och ta del av deras tips. Om du har en god studiekamrat kan ni dessutom öva tillsammans efter skoltid för att förbättra ert skådespeleri. Teaterföreställningar är också vanliga när du studerar, och vissa utbildningar anordnar sådana så att du får prova på hur det känns att stå inför publik.

Du hittar flera utbildningar via nätet, och du kan använda sajter som Studentum.se för att bläddra bland olika teaterutbildningar. Många skolor har även specifika inriktningar, och det är viktigt att du väljer rätt redan från början utifrån ditt intresse. Du kan också studera utomlands för att öka möjligheterna till provspelningar, och detta förbättrar även din engelska vilket är viktigt inom branschen. Att kunna tala med olika dialekter är bra att kunna, och resor till exempelvis Storbritannien eller USA är ett bra sätt att ta dig an engelskan mer effektivt. Desto mer du talar, desto bättre och mer självsäker blir du.

 agerar

Självutbildning om skådespel

Utforska alla möjligheter till att stå på scen

Som ny skådespelare eller skådespelerska är det A och O att öva på scen, och det är av yttersta vikt att du får så många timmar som möjligt att öva framför en publik. Då kan du se deras respons, och du märker även hur bra du levererar ditt skådespeleri. Om publiken suckar och ser trött ut är det ett tecken på att du har mycket kvar att lära dig, och det kan vara guld värt att använda en publik som verktyg för att se var du befinner dig rent kunskapsmässigt. Det är också bra för dig som är osäker eller ovan på scen.

Att öva på scen, och framförallt med en publik, är något som ökar ditt självförtroende med tiden. Du blir van att tala framför andra människor och trivs med att stå i rampljuset. När du övat in denna vana kommer dina provspelningar gå mycket bättre eftersom du inte är lika nervös. Inför en stor roll kan det naturligtvis pirra i magen, men fokusera bara på replikerna och din prestation utan att tänka så mycket på fjärilarna i magen. Lång scenvana hjälper dig otroligt mycket när det kommer till denna punkt, så ta alla chanser du kan att stå på scenen.

Ha tydliga mål och ge aldrig upp

Skådespelaryrket är ett av de svåraste som finns idag, mycket beroende på att det krävs kunskap, talang och kontakter för att komma någonstans. För att bli välkänd krävs det att du knyter kontakter med viktiga personer i branschen och låter dem se ditt material. Detta kan öka chanserna till att de gör dig en tjänst någon dag, så som att vidarebefordra ditt namn. Ta alla arbeten du får, och var inte kräsen. Det tar tid att bygga upp ditt CV och om du kan visa att du är driven har du redan en fot inne. Sätt tydliga mål – vart vill jag befinna mig om tio år?

 agera motivation och mål

Skådespelare repeterar

Gå på så många provspelningar som möjligt, och visa upp dina starka sidor. Även om du inte får rollen kan regissören tänka på dig för en annan roll, och det är inte omöjligt att de kontaktar dig längre fram. Försök att alltid vara så trevlig som möjligt, skaka hand och håll ögonkontakt med de du möter inom branschen. Introducera dig själv och var tydlig med vad du vill. Försök att utstråla självsäkerhet och en vilja att alltid förbättra dig själv. Även de bästa skådespelarna förbättrar och finslipar konstant sina kunskaper, och du blir aldrig fullärd. Försök att nätverka så flitigt du kan, och ge aldrig upp.

Befinn dig där du har flest möjligheter

Att arbeta med skådespeleri handlar om att ta risker och följa sina drömmar. Det betyder också att du kan behöva flytta för att lyckas, och störst möjligheter har du förstås i större städer. Du kan arbeta åt en reklambyrå eller ta andra tillfälliga jobb för att försörja dig medan du väntar på den stora rollen, och möjligheterna till sådana arbeten är också större i stora städer. Du kan även resa utomlands för att förbättra dina språkkunskaper, och många väljer att flytta till Hollywood för att följa sina drömmar. Tänk bara på att det är en konkurrenskraftig bransch, och du måste stå ut i mängden.

Sammanfattning

Att bli skådespelare handlar om hängivenhet, envishet, driv och passion. Du behöver utbilda dig för att lära dig mer om teater och yrket över lag, men framförallt för att öva dina praktiska kunskaper på scen. Att våga stå inför publik är avgörande. Ju oftare du gör det, ju mer bekväm blir du. Du kan använda publiken som en måttstock för att se hur väl du lyckas leverera ditt budskap. Studier kan ge dig studiekamrater att träna med. Var alltid trevlig, presentera dig själv, knyt kontakter och var tydlig med vad du vill för att lyckas. Framförallt, odla din passion för skådespeleriet, tro på dig själv! Lycka till!