Hur man installerar Windows 10

Det är lätt att det uppstår frustration när det gäller teknik, särskilt när programvaran inte fungerar som den ska. Kanske känner du en oro över att du inte kommer att klara av att installera Windows 10 själv? Att själv installera Windows 10 från grunden kan verka överväldigande, särskilt om du inte är en van datoranvändare. Det är däremot enkelt, men som ovan vid installationer finns det några saker du bör ha i åtanke innan och under en installation. Därför har vi sammanställt den här guiden om hur du installerar Windows 10. Guiden erbjuder en enkel översikt över det viktigaste du behöver veta för att ta dig igenom installationsprocessen.

Först och främst behöver du ha en hårddisk som har tillräckligt med utrymme ledigt för Windows 10, och som kommer att ha tillräckligt med utrymme kvar till användandet utav din dator. Ett tips är att använda en SSD-hårddisk, eftersom det är en snabb typ av hårddisk som kommer att snabba upp ditt Windows-system, och ger därmed en bra användarupplevelse av datorn. Du kan använda olika medium för att installera Windows 10 på din dator. Du kan exempelvis köpa CD, DVD-skivor eller USB-enheter med programvaran på. Det går också att köpa programvaran via olika återförsäljare på internet och ladda ner den själv.

Hur man installerar Windows 10

Viktigt att tänka på innan du börjar

Det är några saker du behöver innan du börjar att installera Windows 10 på din dator. Först och främst behöver du kolla så att din dator har tillräckligt med ledigt utrymme för att kunna installera programvaran, eller i detta fall operativsystemet. Självklart behöver du ha så pass mycket utrymme att du har utrymme kvar efter installationen, annars blir din dator ganska oanvändbar. Ett tips här är att lagra filer, dokument, musik och bilder på molntjänster eller på externa hårddiskar. Det gör att du frigör utrymme i datorn, samt att du har gjort en säkerhetskopia av dina filer. Det är användbart ifall din dator börjar att strula eller går sönder.

Det är viktigt att du gör en säkerhetskopia innan du börjar installationen av Windows 10, så att inga filer försvinner. Du bör alltid göra säkerhetskopior regelbundet, och inför större förändringar och installationer. För att se hur mycket utrymme du har på datorn kan du exempelvis gå till “Den här datorn” på en Windowsdator och sedan högerklicka på “Windows (C:)”. Du ser då hur mycket ledigt utrymme du har. Windows 10 kräver att datorn har minst 1 GB eller 2GB ledigt RAM-minne för 32- respektive 64-bitarsversionen av Windows 10. När det gäller hårddiskutrymme krävs det 16GB respektive 20GB ledigt utrymme för 32- respektive 64-bitarsversionen.

Uppgradera från Windows 7, 8 eller installera via USB

Om du redan har Windows 7 eller 8 installerat på din dator och enbart önskar att uppgradera till Windows 10, och samtidigt behålla dina program och filer som finns på datorn, kommer du att kunna uppgradera operativsystemet på ett enkelt sätt. Du kan då ladda ned Windows 10 från Windows webbplats, där det fortfarande är helt gratis, och installationen genomförs utan att du behöver gå igenom så många steg. Men om du har skaffat dig programvaran antingen på en CD, DVD eller på en USB-enhet, samt har kontrollerat att din dator har tillräckligt med ledigt utrymme, så är det dags att sätta igång med själva installationen.

För att kunna installera Windows 10 via USB måste du få datorn att starta i BIOS eller UEFI-läge. Du startar detta läge genom att trycka på någon av knapparna F1, F2, F11, Esc, Delete eller Shift-knappen när datorn startas. Vet du inte vilken knapp du ska trycka på? Vid uppstart av din PC ser du ett meddelande som snabbt visas i någon kant på skärmen. Där syns vilken knapp du ska använda. Det kan exempelvis stå “F11=Setup”. När du hittat rätt knapp och nått menyn ska du välja “boot priority”. Om du använder en USB-enhet väljer du din USB så den står högst upp som prioritet 1.

Uppgradera från Windows 7, 8 eller installera via USB

Starta installationen av Windows 10

Använder du exempelvis en CD eller DVD-skiva sätter du in den och startar upp datorn. Nu är det dags att starta själva installationen utav operativsystemet Windows. Det mesta kommer datorn och installationsprogrammet att sköta helt på egen hand, men det finns självklart saker du som datoranvändare exempelvis måste fylla i och godkänna. Datorn kommer att be dig att trycka på vilken tangent som helst vid uppstart, och installationsprocessen kommer att startas. Efter det så kommer datorn att visa en skärm där du får välja vilket språk du vill använda på datorn, vilken lokal tid det är hos dig samt vilket tangentbordsspråk som du använder.

Beroende på vilket sätt du använder för att installera operativsystemet så kan det se olika ut. Det kan hända att du ska fylla i produktnyckeln för din Windows-skiva, men har du laddat ned Windows 10 för att uppgradera en dator som redan har Windows 7 eller 8 så kommer det inte att behövas. Du kommer också att få upp en ruta med Microsofts regler och villkor som du måste godkänna för att kunna trycka på “nästa” och fortsätta installationsprocessen. Du kommer också att få välja vilken installationstyp du vill göra. Läs noggrant och välj önskad valmöjlighet. Ska du bara installera Windows 10 måste du ha säkerhetskopierat dina filer innan installationen.

Installationsprocessen

Du kommer att bli tillfrågad var operativsystemet ska installeras, alltså på vilken hårddisk. När du har valt detta och tryckt vidare kommer installationen igång. När nu datorn har kommit igång med den riktiga installationsprocessen kommer du inte att behöva göra något annat än att vänta. Använder du en bärbar dator bör du se till att datorn hela tiden har tillgång till ström så att inte batteriet plötsligt tar slut under installationen. Det kan orsaka onödiga problem och är bäst att undvika. På skärmen kommer du se att datorn arbetar. Du kommer också märka att datorn startar om sig själv. Det är helt normalt.

Upplev Windows 10 och dess funktioner

När installationen är klar kommer du att guidas genom en process som hjälper dig att ställa in land, språk, färgscheman med mera på din dator. Du kan helt enkelt anpassa den efter dina behov och önskemål. Du kommer att bli ombedd att logga in med ditt Microsoftkonto, eller skapa ett om du inte har något. Det är din kontoinloggning på datorn. Är datorn ansluten till en internetuppkoppling kommer den också att leta efter uppdateringar och installera dessa. Nu är installationen fullständig och du kommer att kunna njuta av att ha uppgraderat eller installerat Windows 10 på din dator, och därigenom fått tillgång till massor av nya roliga och funktionella funktioner.