Hur man tjänar pengar på Youtube

Du börjar med att göra ett konto på Youtube. Sedan när du har gjort det är det bara att börja ladda upp videoklipp. Du behöver 1 000 prenumeranter för att kunna använda dig av partnerprogrammet och hur kommer du upp i denna mängd kanske du undrar? Det gör du genom att ladda upp video efter video. I detta stadiet så kan du experimentera och se vad din kanal ska handla om, fast du behöver inte ha bråttom. Titta exempelvis på var Pewdiepie var för några år sedan, då han bara laddade upp videoklipp på olika spel. Idag gör han mer komedibaserat innehåll och han har också ett klädmärke.

Hur man tjänar pengar på Youtube

När du har kommit upp i 1 000 prenumeranter så är det bara att slå igång annonserna, sedan är det bara att vänta in pengarna. Efter detta är det bara att ladda upp kontinuerligt, helst 2–3 gånger per vecka, så kommer du snart se att du växer på plattformen. Det kan också hjälpa om du använder dig flitigt av Twitter eller Facebook för att öka dina chanser att lyckas. Där kan du då göra uppdateringar och använda hashtags så sprider du dig snabbt. Att vara kontinuerlig med dina uppladdningar är nyckeln till framgång, men det viktigaste är ändå att du har roligt.

Fullständiga krav på att kunna tjäna pengar via YouTube

Kraven är följande: du behöver ha 1 000 prenumeranter på din kanal, partnerprogrammet med YouTube måste vara tillgängligt i ditt land, du måste ha har över 4 000 visningstimmar under de 12 senaste månaderna, samt att du länkar till ett godkänt AdSense-konto. Genom att använda YouTube Analytics kan du se din visningstid och annan nödvändig information, det är deras egna mjukvara som är till för att du ska kunna hålla bättre koll på allt som sker på din kanal. Google äger YouTube och båda plattformarna samarbetar väl tillsammans. Du behöver även följa riktlinjerna för YouTube och inte visa stötande innehåll och liknande.

Fullständiga krav på att kunna tjäna pengar via YouTube

Du måste även tänka på skattereglerna där du är skriven och om det är Sverige är du tvungen att skatta för dina inkomster. Mer fullständig information om hur det går till hittar du via Skatteverkets hemsida, men du får absolut inte glömma att sköta inbetalning av skatt eftersom det kan resultera i straffavgifter och återbetalning av skattemedel. I värsta fall kan du bli fälld i domstol för skattebrott och det vill du självklart undvika. Kolla upp hur det går till rent praktiskt redan innan du öppnar din kanal om du har ambitioner att tjäna pengar på din kanal. Du kan givetvis välja att skriva dig utomlands.

Skatteregler för nätbaserade inkomster

Det är fortfarande lite krångligt att veta exakt hur mycket som ska skattas när det gäller nätbaserade inkomster, men genom att kontakta Skatteverket får du all nödvändig information. Många som använder YouTube som en inkomstkälla bor utomlands och i flera fall är de inte skrivna i Sverige. Det beror på att skatterna är mycket lägre i andra länder och i Sverige är det inte ovanligt att behöva skatta nästan 50 procent om du bedriver din egna verksamhet. När du arbetar via nätet och åt dig själv så har du inte heller möjlighet till jobbskatteavdrag som en vanlig anställning innebär.

Det är en stor anledning till varför så kallade digitala nomader flyttar utomlands och baserar sin verksamhet i ett land där skatterna är lägre. Det enda som krävs är att landet i fråga godkänner inkomsterna, eller låter dig bo utan att ha ett arbetsvisum. Länder inom EU är smidiga alternativ eftersom du har fri rörlighet som svensk medborgare. Utanför EU finns det också en hel del alternativ och det är inte ovanligt att se svenskar i varmare länder både i Asien och Sydamerika. Detta på grund av att levnadsstandarden är lägre och allt är billigare än i Sverige. Ibland handlar det om kompromisser helt enkelt.

tjäna pengar på YouTube

Olika sätt att tjäna pengar via YouTube

En kanal på YouTube måste vara originell idag och utbudet måste vara unikt. Om det inte är det kommer ingen att bry sig om din kanal och som vi nämnde tidigare är kontinuerliga uppdateringar något av det viktigaste du kan göra. Det ökar mängden följare då de får information varje gång du laddar upp ett klipp. På så sätt har de alltid tillgång till innehåll, och via YouTube kan man även donera pengar. Detta kallas för crowdfunding och går ut på att de som följer ditt innehåll är så pass nöjda med det att de kan tänka sig att betala en slant.

Det kan passa dig som exempelvis reser mycket utomlands och behöver pengar för att fortsätta skapa innehåll för tittarna. När tillräckligt många följare donerar pengar kan du klara dig ekonomiskt tack vare dem samt på antalet sidvisningar. Det är ett utmärkt tillfälle för lite extra klirr i kassan och du kan öka mängden donationer genom att interagera med dina tittare. Via livesändningar kan du svara på frågor och tacka dem som följer och som donerar pengar till din kanal. Det finns flera exempel på kanaler som dessa och du kan bläddra runt bland YouTube för att hitta några exempel. Du kan även använda andra som inspiration för din egna kanal.

Gemenskap inom YouTube

När du börjar med att skapa videobloggar eller innehåll på YouTube är det vanligt att andra personer som sysslar med liknande verksamhet blir intresserade av att träffas. Även om YouTube är stort är det många som använder en nischad kanal. Det är inte ovanligt att du kan stöta på andra streamers via YouTube och det ger möjlighet till gemenskap och sammanhållning. Särskilt om ni alla delar liknande intressen och gör ungefär samma sak. Det kanske kan röra sig om resebloggar till ett land där ni alla är verksamma, eller dagliga uppdateringar från arbetsmarknaden hemma i Sverige. Det finns väldigt mycket innehåll att ta del av.

Sammanfattning

Som du säkert märkt finns det många olika sätt att tjäna pengar på YouTube, men det viktigaste är faktiskt hur du planerar din kanal samt vad du inriktar dig på. Ditt innehåll måste vara unikt och fängslande och du måste erbjuda kontinuerligt innehåll för att dina följare ska vilja prenumerera. Du kan ta del av donationer eller låta pengarna rulla in sakta men säkert när du bygger upp din följarskara. Tänk även på skatteregler innan du startar din kanal för att slippa problem med myndigheter och du kan även fundera på om det vore möjligt att syssla med din verksamhet utomlands där skatterna är lägre.