Så skapar du ett CV

Ett CV, eller Curriculum Vitae som det egentligen heter, är ett dokument som ska beskriva dina personliga egenskaper och meriter på ett sådant sätt att du framstår som en intressant kandidat för ett arbete.

Många gånger är ett bra CV avgörande för den som söker ett jobb, särskilt om du inte har möjlighet att träffa arbetsgivaren personligen för att ansöka om tjänsten. Ett intressant och väl utformat CV kan helt enkelt hjälpa dig att få det jobb du vill ha. Om du aldrig tidigare skrivit ett CV kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på för att lyckas. Nedan hittar du några hjälpsamma tips. 

Så skapar du ett CV

Först och främst bör du lägga ner tid och energi på ditt CV. Släng inte ihop ett på en kvart utan ge det kärlek och omtanke. Detta CV kan du nämligen använda under hela livet, genom att senare fylla på med nya erfarenheter, till exempel jobb och utbildningar. Ett bra CV bör bestå av en lista över dina utbildningar, tidigare jobb, praktikplatser och andra relevanta kunskaper och meriter. Du bör också bifoga ett personligt brev med ansökan. Ditt personliga brev ska presentera vem du är och varför just du bör få den tjänst du söker. Brevet ska vara lättläst och intressant och förteckningen över tidigare erfarenhet noggrant utformad. 

Se ditt CV som en filmtrailer 

Det första (och kanske ett av de bästa) tipsen är att se ditt CV som en filmtrailer om dig och ditt liv. Man kan säga att CV:t är en förhandsgranskning och därför bör du såklart se till att det innehåller de allra bästa delarna för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. Arbetsgivaren ska helt enkelt vilja veta mer om dig efter att ha läst ditt CV och komma ihåg dig bland många andra sökande. Här kommer vi naturligt in på ett annat viktigt tips som har lite med detta att göra – försök att sticka ut. De flesta, både arbetsgivare och arbetssökande, vet hur det klassiska CV:t ser ut. Undvik detta. 

Genom att sätta ihop ett helt unikt CV är risken för att du ska försvinna i mängden mindre. Skapa ett färgglatt CV, använd olika symboler eller unika fonter. Det kan även vara bra att inkludera en bild på dig själv. Dels blir inte pappret tomt och tråkigt och dels är det bra för arbetsgivaren att kunna se dig i ögonen. Det handlar alltså inte om ditt utseende, utan om din utstrålning. Välj en bild där du är glad – men undvik bilder från fester, semestrar eller riktigt gamla bilder. Kanske kan du ta en ny, lite mer professionell bild som du kan använda? 

skriva CV

Anpassa ditt CV efter tjänsten 

Nästa tips är att anpassa ditt CV efter den tjänst du söker. Många väljer att skapa ett enda CV som passar alla typer av jobb och skicka in dem lite här och var. Dock ökar chansen för att du faktiskt ska få en intervju om du lägger lite extra energi på att anpassa varje CV efter den specifika tjänsten. Om du vill jobba i butik och väljer att skicka in CV till en klädbutik och en smyckesbutik kan det alltså vara smart att vinkla varje CV för den enskilda branschen – även om båda tjänsterna handlar om att jobba i butik. 

Om du verkligen vill skina på denna punkt bör du också göra grundlig research om företaget och se vilka värderingar verksamheten grundas på. Skulle du ha kontakter på företaget eller känner någon som har det bör du utnyttja detta. Prata med dem och fråga hur de jobbar och vad som är extra viktigt. Detta kan ge dig värdefull information som du kan använda i ditt CV för att öka dina chanser att få en intervju. Du får dessutom en uppfattning om det språk företaget använder – är det lättsamt eller mer strikt? Att vara väl förberedd är A och O när du söker ett jobb du vill ha. 

Tydligt och lättläst 

När du skapar ett CV måste du försöka hålla dig kort. Rekryterare och arbetsgivare uppskattar kort och tydlig information. De har helt enkelt inte tid eller lust att läsa långa brev där du beskriver hela din livshistoria eller ditt sommarjobb som fjortonåring. Skapa ett tydligt, kort och lättläst CV där du tar upp det väsentligaste som arbetsgivaren bör känna till. Några tips för att skapa ett lättläst brev är att hålla texten luftig genom att använda dig av styckeindelning. Även en punktlista kan vara fördelaktig att använda i texten. Skriv inte heller alltför kort – en bra tumregel är att hålla sig under en A4-sida. 

När arbetsgivare läser ett CV vill de hitta den viktigaste informationen så snabbt som möjligt. Därför är ett bra tips att använda tydliga rubriker som delar in ditt CV i prydliga sektioner. Du bör till exempel börja med ett stycke om dina mål med tjänsten, vilket kanske är den allra viktigaste delen av ditt CV. Därefter bör du skapa rubriker för person- och kontaktuppgifter, din personliga profil, dina arbetserfarenhet, utbildningar och övriga kunskaper som kan vara bra för arbetsgivaren att känna till. Vi förstår att det är lätt att skena iväg när man skriver om sig själv men försök hålla det så enkelt som möjligt. 

Berätta vad du har lärt dig 

Om du verkligen vill imponera på arbetsgivaren bör du inte bara skriva vart du har jobbat – du bör även skriva vad du har lärt dig på respektive arbetsplats. Detta visar att du har reflekterat över din arbetsupplevelse och utvärderat den, vilket är en egenskap som många arbetsgivare uppskattar. På så sätt får arbetsgivaren dessutom en inblick i dina erfarenheter och vad du har upplevt. Istället för att bara skriva “Arbetade som servitris” bör du även lägga till “Detta yrke lärde mig att hantera stressiga situationer då det ofta blev fullsatt i restaurangen. Jag lärde mig även att hantera missnöjda kunder med ett leende på läpparna”. 

Följ upp! 

Sist men inte minst bör du inte bara skicka in massa CV:n kors och tvärs och vänta på att de ska återkomma till dig. Följ upp och hör av dig till arbetsgivaren om du inte hört något inom ett par dagar. Om någon annan fick tjänsten, fråga dem om du kan få återkomma om sex månader och se om det finns ett nytt behov. Visa ditt intresse och engagemang för arbetet. Detta kan även göra att arbetsgivaren kommer ihåg dig om en position skulle bli ledig i framtiden. Att skriva ett bra CV är en konst som helt klart är värd att lära sig.