Vilka är de bästa dramafilmerna?

I film och tv är drama en genre av berättande fiktion och avsedd att vara mer allvarlig än humoristisk i tonen. Drama av detta slag är oftast kvalificerad med ytterligare villkor som anger dess särskilda genrer, till exempel polisdrama, politiskt drama, lagligt drama, historiskt drama, inhemskt drama, eller komedi och drama. Dessa kategorier tenderar att indikera en viss inställning eller ämne, och annars kvalificerar de den vanligtvis allvarliga tonen i ett drama med element som uppmuntrar till ett bredare utbud av stämningar. Drama finns i massor av olika former där människors liv skildras på film, eller böcker som en del kan känna igen sig.

Vilka är de bästa dramafilmerna.

Alla former av bio eller Tv-program som involverar fiktiva berättelser är former av drama, och berättas genom skådespelare som representerar karaktärerna. I denna bredare mening är drama ett sätt som skiljer sig från romaner, noveller och berättande poesi eller sånger. I modern tid innan bio och TV fanns var drama inom teater en typ av föreställning som varken var en komedi eller tragedi. Det är denna snävare mening som film- och Tv-industrin, tillsammans med filmutbildningar, antog. Radiodrama har också använts rent historiskt, och som ursprungligen uppfördes i realtid. I denna artikel kommer vi visa vilka filmer som är bäst inom genren drama.

Nyckeln till frihet

Nyckeln till frihet är en amerikansk dramafilm skriven och regisserad av Frank Darabont, baserat på Stephen Kings novell Nyckeln Till Frihet. Nyckeln Till Frihet är historien om bankiren Andy Dufresne (Tim Robbins), som dömdes till livstid på Shawshank State Penitentiary för mordet på sin fru och hennes älskare, trots hans påståenden om oskuld. Under de följande två decennierna finner han en vän för livet, en medfånge, smugglaren Ellis “Red” Redding (Morgan Freeman) och blir indragen i en penningtvättsoperation ledd av fängelsevaktaren Samuel Norton. Berättelsen speglar hur en person förändras av 20 år i fängelse trots att han är oskyldig.

Nyckeln till frihet

Det är en mycket välskriven dramafilm av kanske den bäst säljande författaren, Stephen King. Älska honom eller hata honom, men han vet hur man skriver på ett sätt som påverkar människor. Att Nyckeln Till Frihet inte är en skräckhistoria betyder att människor som inte gillar skräck får uppleva Stephen Kings skrivande, och många har funnit att de verkligen gillar det. Varje del av filmen är mycket bra gjord. Ljudspåret, kostymer, filmografi med mera. Nyckeln Till Frihet sägs vara den bästa dramafilmen genom alla tider, och har en röd tråd från början till slut vilket inte alla filmer lyckas med. Stephen King lyckades dock.

Gudfadern

Gudfadern är en amerikansk gangsterfilm från 1972 regisserad av Francis Ford Coppola och producerad av Albert S. Ruddy Den är baserad på Mario Puzos bästsäljande roman med samma namn. Stjärnorna i filmen är Marlon Brando och Al Pacino, som i filmen är ledare för en fiktiv brottsfamilj. Berättelsen, som är baserad under 1945–1955, följer familjen under patriarken Vito Corleone, med fokus på omvandlingen av karaktären Michael Corleone som motvilligt blir mer inblandad i familjens affärer. Det finns tre stycken Gudfader-filmer, men de bästa sägs vara den första och den andra, men fokus ligger på den första filmen vilket är en film som verkligen satt sin prägel.

Gudfadern

Filmen vann Oscar för bästa bild och bästa skådespelare, och Gudfadern är världens mest igenkända serie av gangsterfilmer. Den har haft enorm betydelse för genren och för vår filmkultur. De två första filmerna sägs vara några av de bästa gangsterfilmer som någonsin gjorts. När Gudfadern gjordes var både regissören och den fantastiska Al Pacino, som spelar en av huvudrollerna, okända och unga, och filmstudion trodde inte på dem. Det var väldigt nära att Gudfadern aldrig blev klar. Men när den väl kom ut, blev den en enorm succé som är uppskattad än idag. Filmen hittas idag på flera topplistor, och särskilt inom Internet Movie Database.

Forrest Gump

Forrest Gump är en amerikansk dramakomedi från 1994 baserad på romanen med samma namn av Winston Groom. Den regisserades av Robert Zemeckis och är skriven av Eric Roth. Den stora stjärnan i filmen är Tom Hanks som spelar Forrest Gump. Filmen handlar om en simpel men godhjärtad man från Alabama som bevittnar flera viktiga historiska händelser på 1900-talet i USA. Filmen skildrar hur Gump som har vissa svårigheter möter livets utmaningar och visar hur man med godhet och omtänksamhet kan komma långt i livet. Man får följa karaktären Forrest Gump från när han är barn till när han blir en vuxen man. Filmen är unik i sitt slag.

Forrest Gump vann sex Academy Awards för bästa bild och bästa skådespelare i en ledande roll. Det är sällan man får skåda en så här pass bra film nuförtiden, och detta är en film som bekräftar och cementerar kärlek flera gånger om under filmens gång, och präglas av en perfektion som är så fantastisk att man blir lite tårögd. Zemeckis levererar här en film som på ett briljant sätt framkallar allt från tårar och leende till förtvivlan och lycka. Filmen har en klar, röd tråd trots allt som händer under filmens gång. Vi rekommenderar verkligen att du ser denna fantastiska dramafilm.

Titanic

Titanic är en amerikansk känsloladdad romantisk dramafilm från 1997. Den är skriven och producerad av James Cameron. Filmen handlar om när osänkbara RMS Titanic sjönk, och där stjärnor som Kate Winslet och Leonardo DiCaprio är med. De två karaktärerna som är från olika sociala klasser, blir kära när de möts ombord på skeppet, men det var inte bra för en rik tjej att bli kär i en fattig pojke 1912. Produktionen av filmen började 1995. Cameron spelade in inspelningar av det verkliga Titanic och som finns med i filmen. Filmen fick många priser och räknas som en av världens bästa dramafilmer.

The Dark Knight

The Dark Knight är ett superhjältedrama från 2008, samproducerad och skriven tillsammans med Christopher Nolan. Den är baserad på DC Comics seriefigur Batman. Filmen är den andra delen av Nolans Dark Knight-trilogi, och en uppföljare till Batman Begins, som innehåller de kända skådespelarna Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger och Morgan Freeman. Filmen handlar om Batman och den nya skurken Jokern som sprider skräck i staden. Filmen är en av de bästa superhjältefilmerna genom alla tider och skiljer sig från många andra superhjältefilmer eftersom det är mer drama och råhet i denna film. Den vann även en hel del priser på Oscarsgalan.