Vilka är de bästa komedifilmerna?

När det kommer till att lista filmer är det inte helt lätt, då det någon gillar inte faller en annan person i smaken. Vi kommer dock göra vårt bästa för att lista några av de bästa komedierna genom tiderna och till vår hjälp har vi tagit IMDB, International Movie Database, där tittare kan sätta betyg på de filmer de har sett. Vi kommer bara ta upp exempel på några av de filmer som anses vara tidernas bästa komedier, vi kommer inte lista dem från bäst till sämst. Om du gillar komedier så ta en titt och se ifall du missat ett guldkorn.

Vilka är de bästa komedifilmerna

En populär komedi är Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben från 1964. Det är en politisk satir där tre av rollerna spelas av Peter Sellers. Filmen handlar om en amerikansk general som påbörjat nedräkningen till en attack med kärnvapen mot Sovjetunionen. Den amerikanske generalen vid namn Jack Ripper har blivit spritt språngande galen i denna filmen och ingen kan stoppa attacken mot Sovjet förutom generalen själv då han innehar koderna som behövs. Det är Stanley Kubrick som ligger bakom denna film som innehar plats 10 på IMDB’s lista över komedier med högst betyg av tittarna.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin komedifilmerna

Vi vill gärna nämna tre filmer med ingen mindre än Charlie Chaplin i huvudrollen. Det är alltså gamla filmer vi snackar om, men som fortfarande är populära. Den första är Stadens ljus (City Lights) från 1931 som handlar om en fattig man som blir kär i en blomsterflicka som är blind. Blomsterflickan tror dock att han är rik. Det dyker upp en chans att rädda blomsterflickans syn, men det kräver mycket pengar, pengar som den fattiga mannen gör allt för att skrapa ihop. Nästa Charlie Chaplin film som är en omåttligt populär komedi är Moderna tider som kom ut 1936.

Moderna Tider är en film som handlar om en man som arbetar på fabrik, men de nya moderna maskinerna resulterar i att han hamnar på mentalsjukhus. Efter det hamnar han i fängelse och när han kommer ut igen är världen ännu mer modern och han försöker anpassa sig till det. Den tredje Charlie Chaplin filmen vi vill nämna här är Diktatorn från 1940. Detta var Chaplins första talfilm som handlar om en judisk barberare och en nazistisk diktator, och de båda är väldigt lika till utseende vilket bäddar för trubbel. Alla tre Chaplin-filmerna lockar till många goda skratt trots sin ålder.

Franska komedier

Många av oss tittar helst på filmer med engelskt tal, men det finns också en del fransktalande komedier som är populära. En av dessa är Amelie från Montmartre som kom ut 2001. Denna filmen har blivit rosad av både kritiker och tittare världen över. Den handlar om Amelie som spenderar sitt liv med att förbättra livet för andra, helt anonymt. Dock kan hon också försämra livet för andra om hon anser att det är välförtjänt. Det är en drömmande film med en del romantik inblandad och Amelie är en speciell huvudperson som det är svårt att inte tycka om.

Amelie från Montmartre komedifilmerna

En annan fransk film som får ta plats i vår artikel är En oväntad vänskap. Denna filmen bygger på en sann historia och samtidigt som den är rolig väcker den även mycket känslor. Den handlar om en rik man vid namn Philippe som sitter i rullstol efter att ha skadats i en olycka. Han anställer sedan en ung, tuff förortskille som personlig assistent trots att hans vänner varnar honom. Detta utvecklas sedan till en riktigt stark och oväntad vänskap som vi får följa i filmen. Denna filmen lämnar ett starkt intryck och bjuder på många goda skratt från början till slut.

Livet är underbart och Tillbaka till framtiden

Livet är underbart kom ut 1997 och handlar om den judiske bibliotekarien Guido som bor med sin fru och son i Italien på 1930-talet. Sedan bryter andra världskriget ut och familjen skickas till koncentrationsläger. Guido försöker göra livet bra för sin familj så gott han kan med sin humor och fantasi. Han försöker helt enkelt göra livet underbart för dem trots att de befinner sig på en hemsk plats. Detta är en komedi som ger goda skratt men som samtidigt väcker mycket känslor inom en. Det är väldigt förståeligt att den ligger på andra plats bland IMDB’s högst rankade komedier.

Tillbaka till framtiden är en film som de flesta hört talas om. Du får följa Marty McFly och Doc Brown på en tidsresa i en gammal DeLorean. Doc Brown är en excentrisk uppfinnare som gör detta möjligt. I denna film från 1985 får du se Marty föra sina föräldrar tillsammans i dåtiden för att inte hans existens ska utplånas. Det har även kommit två uppföljare till denna komedi med samma huvudpersoner. Dock är den första även den populäraste och det är inte konstigt alls med tanke på dess knasighet och dårskaper. Det är Michael J. Fox som står för huvudrollen som Marty i filmerna.

back to the future komedifilmerna

Animerade filmer

När det kommer till komedier känner vi att en del animerade filmer också är värda att nämna. Det finns få filmer som kan roa som de animerade filmerna, även om många inte tittar på dessa förutom med sina barn eller andras barn. Upp är en animerad komedi som bjuder på en fantastisk historia om en äldre man och en pojke. Även Toy Story är en film som bjudit på många skratt och så även dess två uppföljare. En annan populär animerad film är Hitta Nemo som handlar om en clownfiskpappas jakt efter sin son som blivit fångad och tagen upp på land.

Sammanfattning

Komedier har roat människor sedan länge tillbaka, det kan du enkelt se då några av filmerna i denna artikeln är skapade redan på 1930-talet. I denna artikel har du kunnat läsa om tre filmer med Charlie Chaplin som är populära än idag, två fantastiska franska komedier och mycket mer. Alla har olika smak när det kommer till filmpreferenser och därför har vi försökt ta med filmer som har olika stilar för att alla ska kunna hitta en film som passar. Filmer är något magiskt och speciellt komedier som lockar till skratt och kan få den tråkigaste dagen att bli rolig igen.